is geschikt voor beginners
is licht bereden
heeft grondwerk gedaan
US
Mensen die Western Riding willen gaan beoefenen kunnen het beste een snel, wendbaar en alert paard met een rustig karakter kopen. Voorbeelden van paardenrassen die men veel tegenkomt binnen het westernrijden zijn Amerikaanse paardenrassen, zoals de Quarter Horse en Paint Horse. Daarnaast heeft men voor Western Riding een aantal attributen nodig, zoals een speciaal westernzadel en hoofdstel. Tot slot gelden tijdens wedstrijden vaak strenge eisen omtrent het uiterlijk van de ruiter en het paard. Onder andere een mooie hoed, blouse, riem en westernlaarzen zijn belangrijk voor de look van de ruiter, die moet matchen met het paard.
Pagina-1-advertenties
US
DE
ES
DE
DE
DE
DE
FR
DE
DE
DE
BE
AT
AT
NL
DE
DE
AT
DE
DE
Western Riding is afkomstig uit de Verenigde Staten. Inmiddels is het overgewaaid naar de rest van de wereld, maar binnen het westernrijden merkt men nog veel Amerikaanse invloeden. Zo wordt voor Western Riding veel met Amerikaanse paardenrassen gewerkt en is ook de kledingstijl van de ruiters nog altijd geïnspireerd op de Amerikaanse cowboys. Bijzonder aan Western Riding is dat het geschikt is voor ruiters van diverse niveaus en voor eigenlijk alle paarden. Doordat het westernrijden een stuk losser is dan bijvoorbeeld dressuur, ervaren veel mensen westernrijden als een leuke hobby of een meer ontspannen tak van de paardensport.
Western Riding is een echt Amerikaanse paardensport, waarvoor met name Amerikaanse paardenrassen worden ingezet. Zo noemt men de American Quarter Horse vaak als het ultieme westernpaard en zijn ook de Appaloosa en de Paint Horse erg populair. Toch kan in principe elk paard voor westernrijden gebruikt worden. Zeker op laag niveau of als hobby is elk welwillend en vriendelijk paard geschikt om mee te trainen. Op hoger niveau is het belangrijk dat het paard snel, wendbaar en alert is. Daarnaast is het een pré als het paard goed luistert en samenwerkt met zijn ruiter. Bij bepaalde onderdelen van Western Riding komt een stukje 'working element' kijken. Dit houdt in dat het paard moet veedrijven en andere werkzaamheden van de ranch moet uitvoeren. Bij dit onderdeel is het belangrijk dat het paard over een goede 'cow sense' beschikt. Zo moet het paard sneller denken en bewegen dan de koeien en ze op een natuurlijke manier bij elkaar drijven. Hierbij moet het paard overwicht tonen, maar mag het nooit agressief reageren.
Naast de typisch Amerikaanse rassen komt men ook andere paardenrassen tegen bij het Western-Riding. Zo zijn koudbloedpaarden populair vanwege hun rustige karakter en komt men ook de Tinker, de Halfinger en de super veelzijdige Arabier tegen binnen het westernrijden. Tevens zijn Latijns-Amerikaanse paardenrassen erg geschikt voor het westernrijden. Deze paarden worden van oorsprong veel gebruikt voor werk op ranches en zijn bovendien snel, wendbaar en niet al te groot van stuk. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de Azteca, de Paso Peruano en de Lusitano.
Western Riding komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar heeft inmiddels populariteit over de hele wereld gewonnen. Dit succes is te danken aan verschillende factoren, waaronder de wat lossere stijl dan bij bijvoorbeeld dressuur. Tevens spreekt de stoere Western stijl zowel jong en oud als man en vrouw aan. In de Verenigde Staten is Western-Riding een belangrijk onderdeel van de cultuur. Naast dat er verschillende wedstrijden worden georganiseerd zijn er veel tradities en evenementen die met Western-Riding te maken hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan de Rodeo’s waarbij de paarden een belangrijke rol spelen. Western is bovendien een belangrijk genre in de filmwereld. Voorbeelden van beroemde Westernacteurs en paarden zijn Roy Rogers met Trigger, Jimmy Stewart en Pie en John Wayne met Dollor. Liefhebbers van dit genre zullen de paarden wellicht zelfs beter kennen dan de film en de acteurs zelf.
Ook in Nederland kennen we een aantal beroemde Western-Riding westernruiters. Zo zijn zowel Chris Knol als Peggy de Kraa meervoudig Nederlands kampioen geworden. Een andere naam die bij veel mensen een belletje doet rinkelen is Simone de Geus. Simone wordt omschreven als een echte duizendpoot in de westernwereld en verscheen op televisie zowel als amazone als jury en deskundige wat betreft Western-Riding. Tot slot houdt ook de bekendste amazone van Nederland, Anky van Grunsven, zich tegenwoordig bezig met westernrijden. Hoewel dit voorlopig als hobby bedoeld wordt, is ook Anky gevallen voor de charmes van deze veelzijdige en leuke paardensport.