DK
Frederiksborger paarden te koop
Frederiksborger paarden kopen en verkopen op ehorses
De Frederiksborg is een warmbloed paard dat bekend staat om zijn trotse en dappere houding. Een Frederiksborg kopen wordt vooral gedaan door liefhebbers van barokpaarden. Het is een onverstoorbaar paard dat openstaat voor het uitproberen van nieuwe dingen. Van oorsprong komt dit ras uit Denemarken, waar het nu nog op zeer kleine schaal gefokt wordt. Het koele en intelligente karakter heeft de Frederiksborg geërfd van zijn koelbloedige voorouders die als cavaleriepaard tijdens de oorlog werden ingezet. De moderne Frederiksborg wordt vaak gebruikt als tuigpaard, maar het veelzijdige paard presteert ook uitstekend onder het zadel.
Gebruik en karakter van de Frederiksborg
De Frederiksborg is een onbevreesd paard dat eerder op een obstakel afstapt dan ervoor op de vlucht te slaan. Mensen die een Frederiksborg kopen, worden eigenaar van een leergierig, betrouwbaar, werkwillig en mensgericht paard. Hoewel de Frederiksborg een middelzwaar barokpaard is, is hij elegant om te zien en heeft hij zeker ook aanleg voor hogeschool dressuur. De Frederiksborg heeft een ritmische stap, een draf met veel knieactie en een prettige galop. Hij heeft wel een duidelijke en consequente opvoeding nodig; vanwege zijn intelligentie heeft hij soms de neiging om zijn eigen plan te trekken.
Oorsprong en geschiedenis van de Frederiksborg
De Frederiksborg is het oudste paardenras van Denemarken. Het ras is rond 1562 ontstaan toen koning Frederik begon met het fokken van cavaleriepaarden. Het moesten vooral krachtige paarden worden met een groot uithoudingsvermogen én een koninklijke uitstraling. Daarnaast moesten ze bruikbaar zijn als oorlogspaarden én om mee te pronken tijdens ceremoniële gelegenheden. Om deze doelen te bereiken werden de beste Spaanse en Napolitaanse hengsten gekruist met inlandse Deense paarden. Hieruit ontstond de heldhaftige, fraaie Frederiksborg. Behalve snel, wendbaar en mensgericht is dit Deense paardenras ook heel dapper. Al snel leverde het Deense Hof hun succesvolle cavaleriepaarden ook aan andere Europese hoven. Eeuwenlang behoorde de Frederiksborg zelfs tot de populairste paardenrassen in Europa. Vanaf de 19e eeuw werd er met Engelse paarden gekruist om de hardheid en het uithoudingsvermogen van de Frederiksborg verder te verbeteren. Later werd er met Arabieren gefokt om het uiterlijk van het ras te verfijnen. De Frederiksborg werd zeer populair en werd op zijn beurt weer ingezet om andere Europese rassen te verbeteren. Zo werd de schimmelhengst Pluto verkocht aan het Oostenrijkse Hof voor het fokken van Lipizzaners. Helaas werden teveel goede fokdieren verkocht naar het buitenland, waardoor de eeuwenoude bloedlijnen van de Frederiksborg al snel verdwenen. Halverwege de 19e eeuw moest de staatsstoeterij de deuren sluiten. Door particulieren werd nog op kleinere schaal met de Frederiksborg gefokt, zodat het bijzondere ras toch behouden bleef.
De Frederiksborg in de paardensport
De Frederiksborg is een sterk en goed gebouwd paard met brede schouders. De stokmaat ligt tussen 160 en 170 cm. Mede dankzij de stevige bouw en het fijne karakter is een Frederiksborg van alle markten thuis. Een Frederiksborg kopen wordt dan ook gedaan door zowel dressuur- als recreatieruiters. Steeds meer mensen leren dit unieke ras beter kennen en waarderen. Hoewel hij nu nog redelijk zeldzaam zijn, komen er in Europa steeds meer fokkers bij die de Frederiksborg verkopen. De Frederiksborg komt meestal voor in een opvallende voskleur met lichte manen en staart, maar er zijn ook zwarte en palomino exemplaren te vinden. Vaak heeft hij witte aftekeningen op de benen en het hoofd. Je komt de Frederiksborg in bijna alle facetten van de paardensport tegen. Hij is een gewillige werker dat ook heel goed kan dienen als familiepaard. Ook de beoefenaars van de groeiende discipline Working Equitation hebben aan de slimme Frederiksborg een perfecte partner.
Hoeveel kost een Frederiksborger paard?
De prijs voor een Frederiksborger paard op ehorses ligt tussen de 3000 en 10000 euro.