c
k

Dekhengsten - AES

Bij een AES kopen is het vooral belangrijk dat men weet dat het hier om een sportpaard pur sang gaat. AES is een afkorting voor Anglo European Studbook. Het gaat hier om echte elitepaarden met een pure volbloed afkomst. Bij een AES verkopen moet dan ook een certificaat overlegd kunnen worden. Dat geldt tevens voor een AES paspoort. Een warmbloedpaard wordt altijd opgenomen in het stamboek, maar is niet zomaar een hengst (of merrie) waarmee gefokt mag worden.

Lees meer b
1 Resultaten
Filter
1 Resultaten
Zoekopdracht toevoegen:
y Dressuurpaarden y Dekhengst y Hengst y Donkere-vos y Warmbloed
Zoekopdracht opslaan
Sorteren op
Datum afnemend b
H
eDatum afnemendbDatum toenemendePrijs toenemendbPrijs afnemendeRas toenemendbRas afnemendeLeeftijd toenemendbLeeftijd afnemendeStokmaat toenemendbStokmaat afnemend
Standaard-advertenties
Silver
1 / 11
met video
AES, Hengst, 3 Jaar, 168 cm, Donkere-vos Ter dekking voor 2024; Red Label
V: FYNCH HATTON | MV: GOVERNOR
Dressuur - Dekken
BE-9000
Gent
€ 800 (Dekgeld)
Advertentie bewaren
Gevonden worden, in plaats van zelf zoeken
Met jouw persoonlijke paarden-voorkeuren op zoek naar jouw droompaard
Gesuch aufgeben
Vind het
  • j beschrijf jezelf, jouw wensen en voorkeuren
  • j je ontvangt rechtstreeks aanbiedingen van gecertificeerde verkopers
  • j direct online, looptijd 90 dagen
Aanvraag nu versturen

Gebruik en karakter van AES

Een AES paard wordt puur gefokt voor de paardensport. Er zijn spring, race en dressuurpaarden bij. Een AES kopen doet men ook om er een paardensport discipline mee te bedrijven. Een AES paard is temperamentvol, leergierig en intelligent. Het is daarom ook heel gemakkelijk om met een AES paard een paardensport traject te gaan volgen. Vooral wanneer de ruiter en het AES paard een zijn met elkaar, kunnen er op sportgebied prachtige dingen ontstaan. Uiteraard is het paard ook geschikt om op te leren rijden en om toertochten te maken.

Oorsprong en geschiedenis van AES

Het AES stamboek is opgericht in 1985 door Henk Minderman, om zo paardensport paarden te kunnen fokken met een pure bloedlijn. Het AES paard wordt echt puur voor de paardensport gefokt. Dit kunnen diverse paardenrassen zijn, zolang ze maar warmbloedig zijn. Een warmbloed paardenras is bijvoorbeeld de Arabier of de Westfaler. Om een AES paard te worden, worden de hengsten aan een strenge keuring onderworpen. Er zijn drie categorieën: licensed, approved en elite. Een jonge hengst die de keuring goed doorloopt is AES licensed en wordt vervolgens opgenomen in het AES stamboek. Hij mag dan tot 30 merries per jaar dekken. Zodra het dier vier jaar oud is, mag de eigenaar hem opnieuw aan de keuring onderwerpen. Dit keer moet het dier laten zien hoe goed hij is in de paardensport. Komt hij deze keuring door, dan krijgt hij het stempel approved en mag er onbeperkt mee gedekt worden. Heeft de hengst zich bewezen in de internationale paardensport, dan kan hij de elite status verwerven. Het AES stamboek is ooit aangelegd om zo een goede lijn renpaarden, dressuurpaarden of springpaarden te fokken, met een goede bouw en een wendbaar lichaam. Ook merries worden in het stamboek opgenomen, zodat men precies weet hoe de bloedlijn van een AES paard in elkaar steekt.

AES in de paardensport

De line-up in de paardensport bestaat vooral uit goed getrainde AES paarden. Voor de hoogste disciplines van paardensport vinden AES verkopen plaats. De AES paarden zijn wendbaar en goed gebouwd als renpaard, dressuurpaard en springpaard. Een AES stamboekpaard is overigens ook goed om op te leren rijden. De paarden zijn leergierig en vinden het leuk om samen met de ruiter aan de slag te gaan. Vooral voor dressuur en springen worden de AES paarden gefokt.

Uiterlijk van AES

AES paarden hebben een zeer atletische bouw die mooi in verhouding is. De bouw is slank, maar sterk. De benen zijn krachtig om te kunnen springen en mee te doen met dressuur. Het hoofd moet mooi in verhouding zijn met het lichaam en de oren staan rechtop. Vaak hebben de paarden mooie, sprekende ogen. De nek is elegant en slank en de manen en staart zijn vol. AES paarden kunnen verschillende kleuren hebben. Dit hangt natuurlijk helemaal af van zijn bloedlijn. Zo komen er zwarte paarden voor, maar ook lichtbruin, donkerbruin, schimmel en vos worden bij AES stamboekpaarden veel gezien. Bonte paarden (behalve de schimmel) komen minder vaak voor in het AES stamboek. Witte aftekeningen, zoals een bles op de neus en witte onderbenen mogen weer wel.

i