Veel mensen kijken al vroeg uit naar heerlijk zomerweer. Samen met je paard eropuit en de mooiste stukjes Nederland ontdekken is eindelijk weer mogelijk. De laatste jaren merken we dat het snikheet kan worden in ons kikkerlandje. Zelf vinden we als mens gemakkelijk verkoeling in een meertje of de zee, maar willen we ook dat het goed gaat met onze paarden. Paarden kunnen goed tegen de warmte, al is extreme hitte – die we steeds vaker meemaken in ons land – zonder de juiste voorzorgsmaatregelen gevaarlijk voor ze. Hoe herken je nu een oververhitting en wat kan je doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Hier volgen enkele tips hoe jij je paard in de zomer beschermt tegen de hitte.
Oververhitting bij een paard herkennen
Extreme hitte kan ingrijpende gevolgen hebben voor een paard. Kan je paard niet voldoende afkoeling vinden of drinkt het niet genoeg? Dan kan het oververhit en uitgedroogd raken, waarbij snel handelen erg belangrijk is. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van een paard rond de 37,4°C en 38,5°C. Net als bij mensen is het lichaam van het paard in staat om de temperatuur zoveel mogelijk te reguleren en constant te houden. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld bij extreme hitte en onvoldoende mogelijkheden om af te koelen. Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 40°C uitkomt, is je paard oververhit. Een omgevingstemperatuur tussen de -5°C en 24°C is het meest prettig voor een paard. Een temperatuur van meer dan 31°C is al extreem heet voor een paard.
Naast een lichaamstemperatuur van meer dan 40°C herken je een oververhitting ook aan een snelle, oppervlakkige ademhaling en een hoge hartslag. Het paard zweet niet, zwalkt tijdens het lopen en kan omvallen. Merk je oververhitting? Spuit dan direct het paard af met koel water. Richt je hierbij vooral op de buik, schouders, hals en de binnenkant van de benen. Laat je paard drinken, maar niet teveel in één keer. Kijk ook of je paard elektrolyten wil drinken om de vochtbalans te herstellen. Steeds na het drinken laat je je paard stappen, daarnaast neem je contact op met de dierenarts. Wil je paard niet drinken? Dan kan er een vochtinfuus worden aangelegd.
De wei in
Paarden vinden het heerlijk om in de wei te staan. De beweging is goed voor ze, evenals de contacten met andere paarden. Maar als het extreem heet is, is het niet zo’n goed idee om het paard de weide in te doen en al helemaal niet als er niet of nauwelijks schaduw is. Je doet een paard een groter plezier door het op het heetst van de dag op stal te zetten. Het allerbeste is om je paard gedurende de nacht de wei in te laten gaan en om het in de ochtend weer naar binnen te halen. Dit is niet voor iedereen mogelijk. Laat in dat geval je paard zo vroeg mogelijk in de ochtend naar buitengaan en haal het naar binnen voordat het echt warm begint te worden. Het spreekt voor zich dat er altijd voldoende water moet klaarstaan. Het is daarnaast erg belangrijk dat een paard de schaduw kan opzoeken – ook bij minder extreme hitte. Dit kan bij bomen zijn of een afdakje en wanneer dit niet aanwezig is, kan je bijvoorbeeld een partytent neer te zetten. Zo hoeft je paard niet continu in de volle zon te staan. Een vliegendeken helpt ook bij het enigszins weren van de hitte en voorkomt dat je paard verbrandt. Vooral paarden met een lichtgekleurde vacht zijn gevoelig voor verbranding door de zon. Je kunt op de onbedekte delen sunblock aanbrengen. Bij gebruik van een deken is het erg belangrijk dat je wel regelmatig controleert of de warmte eronder niet blijft hangen. Als dit wel het gevoel is, is het beter om het deken af te laten.
Koel water
Niet alleen in de wei moet er altijd water tot de beschikking van je paard zijn, ook in de stal is het belangrijk dat er altijd vers drinkwater is – zeker tijdens een hete zomer. Het is fijn als het water een goede temperatuur heeft van rond de vijftien tot twintig graden. Water in een kleine bak zal snel opwarmen en in een grote bak hoef je het minder te verversen. Net al bij mensen is niet ieder paard een grote drinker. Sommige paarden drinken erg weinig. Als het niet warm is, is dat niet heel erg, maar met hitte moeten ook de kleine drinkers hun vocht binnen krijgen. Geef je paard wat hooi besproeid met licht gezouten water. Hierdoor krijgen ze meer dorst en zullen ze sneller hun toevlucht naar de waterbak zoeken. Zweet je paard veel? Dan is het belangrijk om de vochtbalans bij het paard te herstellen. Dit red je niet alleen met water: geef het paard ook elektrolyten om zo snel en goed mogelijk de vochtbalans te herstellen.
Vermijd zware inspanning
Hoe verleidelijk het ook is om tijdens een warme zomerdag een heel stevige buitenrit te maken, doe het niet. Een te zware inspanning in combinatie met extreme hitte is bijzonder belastend voor de gezondheid van je paard. Zeker als je geen topsport bedrijft met het dier, is het niet nodig om je paard hard te laten werken in de hitte. Kies je er toch voor om een korte rit te maken? Haal dan zo snel mogelijk het hoofdstel, dek en zadel van het paard, zodat het de warmte kwijt kan. Spuit je paard vervolgens af met water. Deze verkoeling vinden ze heerlijk, ook als ze geen zware inspanning hebben geleverd. Begin bij de benen om te voorkomen dat het schrikt van het temperatuurverschil van het water en werk zo naar boven. Het is wel belangrijk dat de temperatuur van het water niet meer dan vijftien graden lager is dan de buitentemperatuur. Koel zeker wel tien minuten om te voorkomen dat het lichaam weer sneller warm wordt door het water dan dat het afkoelt.