Ben jij van plan om binnenkort je paard te verkopen? Er is een aantal zaken waar je op moet letten. Je wilt het beste voor je dier en dus zet je je in om de juiste koper te vinden. We geven je hier enkele tips voor het (online) verkopen van je paard.
Op de markt zetten
Je gaat je paard niet letterlijk op de markt zetten, maar als je hem wilt verkopen, moeten mensen wel weten dat het dier te koop is. Je begint dan ook met het plaatsen van een advertentie van je paard. Denk hierbij eerst na waar je wilt adverteren. Voor een breed publiek is het verstandig om je niet alleen tot Nederlandse websites te beperken, maar ook een advertentie op Duitse en Belgische paardensites te plaatsen. Binnen de paardenwereld is het heel normaal om ook het buitenlandse aanbod te bekijken. Denk ook na of je de kracht van social media wilt inzetten door een advertentie op platforms als Facebook, Instagram en TikTok te plaatsen. Vraag je vrienden en kennissen of ze de advertentie voor je willen delen. Op deze manier vergroot je het bereik van je advertentie enorm en is het een stuk eenvoudiger om snel een geschikte nieuwe eigenaar voor je paard te vinden.
Een advertentie maken
Om te voorkomen dat je allerlei mensen over de vloer krijgt die achteraf niet waren gekomen als ze op voorhand specifieke informatie hadden gehad, zorg je voor een duidelijke en volledige advertentie. Je begint met een opsomming van de feiten, een weergave van wat je precies verkoopt. Denk hierbij aan informatie over het ras en het geslacht van het paard, de leeftijd, stokmaat, afstamming, klassering en behaalde prestaties.
Na feitelijke informatie willen potentiële kopers ook weten wat voor karakter het dier heeft. In de eerste plaats wil een koper weten of het een paard is die geschikt is voor beginnende ruiters of beter past bij een ruiter met veel ervaring. Dit zal voor een groot deel afhankelijk zijn van het karakter van het paard. Vermeld ook of het paard verkeersmak is, of het ervaring heeft in bepaalde disciplines of nog beleerd moet worden.
Beelden zeggen meer dan woorden, dus voor een snellere verkoop voeg je enkele foto’s aan je advertentie toe. Laat foto’s van de zijkant van het paard zien, maar ook van draf en galop. Het voordeel van het online plaatsen van een foto is dat je zelfs een video aan je advertentie kunt toevoegen.
Als laatste meld je wat de vraagprijs van het paard, de reden van verkoop en hoe er contact met je kan worden opgenomen.
Bezichtigingen
Potentiële kopers hebben je advertentie gezien en contact met je opgenomen voor het maken van een afspraak. Zorg ervoor dat jij en je paard een goede indruk achterlaten. Maak de stal goed schoon en poets je paard. Een verzorgd paard in een verzorgde omgeving wordt sneller verkocht dan een paard dat er allesbehalve fris uitziet. Presenteer je paard goed. Haal het dier uit de stal en loop er mee. Je kunt aansluitend het paard nog vrij in de bak laten bewegen en toon hoe het in draf en galop loopt. Misschien wil de kijker ook wel even een stukje rijden om een beter beeld te krijgen. Geef een kijker in ieder geval de tijd om alles in zich op te nemen, de eerste indruk is namelijk nog altijd de beste.
Aankoopkeuring
Het is gebruikelijk dat de potentiële koper het paard laat onderzoeken door een dierenarts alvorens tot definitieve koop over te gaan. Dit is de zogeheten aankoopkeuring. De aankoopkeuring wordt gedaan door een erkend gecertificeerde dierenarts Paard. Welke dierenarts het precies wordt, is door de koper en verkoper samen te bepalen. De keuring bestaat in eerste instantie uit een klinisch onderzoek, maar kan desgewenst uitgebreid worden met een röntgenologisch onderzoek. Dat laatste wordt vaak als eis gesteld door de verzekeringsmaatschappij, waar de nieuwe eigenaar het paard wil onderbrengen.
Proefperiode
Er is serieuze interesse in je paard en over de prijs zijn jullie het eens geworden. Toch gebeurt het heel vaak dat de mogelijke koper eerst een proefperiode met je wil afspreken, voordat er definitief tot de koop wordt overgegaan. Kijk er niet van op als er om een proeftijd wordt gevraagd. Je hebt slechts met mensen te maken die goed voor een dier willen zorgen en er zeker van willen zijn dat de juiste klik er is. Maak goede afspraken voor de proefperiode. Denk aan waar het paard tijdens die periode verblijft en wie er verantwoordelijk is voor kosten voortvloeiende uit schade ontstaan door een ziekte van het paard. Leg de afspraken die je over de proefperiode maakt ook vast in een contract of neem het op als onderdeel van het koopcontract. Een proefperiode kan dan in het koopcontract worden opgenomen als ontbindende voorwaarde.
Koopcontract en overdracht
Is het paard door de aankoopkeuring gekomen, is de proefperiode bevallen en is de verkoper akkoord met de prijs die je voor het paard vraagt? Dan is het tijd om het koopcontract op te stellen. De koop van een paard is vormvrij. Dat betekent dat de koop niet aan bepaalde voorschriften hoeft te voldoen en een koopcontract geen verplichting is. Toch raden we je ten zeerste aan wel een koopcontract op te stellen. Naast het feit dat je de afspraken vast legt, voorkom je misverstanden en mogelijke conflicten in de toekomst. Via deze website kun je een gratis voorbeeld van een koopcontract downloaden, waar je de belangrijkste informatie in vastlegt.
Spreek af hoe en wanneer de overdracht plaatsvindt. Hebben jullie een proefperiode afgesproken waarbij het paard bij de nieuwe eigenaar gestald is? Dan hoeft er geen feitelijke overdracht meer plaats te vinden en is ondertekening van het koopcontract voldoende. Het is best gebruikelijk in de paardenwereld om contant te betalen en net als met alle verkopen, maar zeker met dit soort bedragen, controleer je goed of het niet om vals geld gaat. Overhandig ook nog eventuele stamboekpapieren en het paspoort.