Je droom gaat eindelijk in vervulling, je gaat een paard kopen. Een paard kopen is niet zomaar iets. Je kiest voor een gezond paard dat past bij je karakter, kennis en de eventuele sport die je ermee wilt beoefenen. Daarnaast is het een grote uitgave en het zou het erg zonde zijn als het paard van je dromen een kat in de zak blijkt te zijn. Maar waar let je dan op bij het kopen van een paard? En wat moet je vooral niet doen?
Wat is je budget?
Een paard kopen is een ding, maar daarnaast moet het paard ook verzorgd worden. Je kunt dan wel jarenlang gespaard hebben voor het aankoopbedrag, maar kun je het maandelijks ook blijven betalen? En heb je genoeg geld achter de hand om onverwachte dierenartskosten te betalen? Wanneer je deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, ga je door naar de volgende stap.
Een paard zoeken dat bij je past
Nu kun je wel blind kiezen voor een paard dat je het allermooiste vindt, beter is het om een paard te kiezen dat bij je past. Kijk hierbij ook zeker naar je wensen en eisen, maar let ook op andere punten.
Kennis, ervaring en vaardigheden
Een paard moet onder andere passen bij de ervaring die je hebt met deze dieren. Misschien heb je eerder al gewerkt met verschillende paarden, bijvoorbeeld tijdens lessen of als verzorgpaard. Welke paarden waren prettig in de omgang? Vurige rassen passen bijvoorbeeld minder goed bij iemand die nog vrij onervaren is. Heb je heel veel ervaring? Dan wil je mogelijk een vrij groen paard om het vanaf de basis naar eigen hand te trainen. Weet je nog niet zoveel over het houden en verzorgen van een paard? Er zijn verschillende cursussen die leuk en leerzaam zijn. Volg een cursus zoals Paard & Welzijn voor handige basiskennis over het houden van paarden.
Wat is verder je plan met het dier? Welke discipline binnen de paardensport wil jij gaan volgen? Het mag duidelijk zijn dat je voor mennen een ander soort paard nodig hebt dan wanneer je gaat springen of dressuur gaat doen. Ook belangrijk is om te bepalen of je een merrie, ruin of hengst zoekt.
Een jong, onervaren of een ouder, ervaren paard
Wat zoek je in een paard? Wil je zelf, eventueel met behulp van een expert, het paard van de basis opleiden? In dat geval is een jong paard van vijf jaar of jonger een goede keuze. Een ouder paard past beter bij je als je een ervaren paard zoekt dat de fijne kneepjes van het vak al kent.
Op zoektocht
Je hebt onderzocht in welke richting je moet zoeken om het voor jou ideale paard te vinden. Er is een lijst met wensen en eisen opgesteld en je weet wat je budget voor de aankoop van een paard is. Nu is het tijd om gericht op zoek te gaan.
Laat kenners in de omgeving weten dat je van plan bent om een paard te kopen en dat je nog op zoek bent. Heb je iemand in je familie-, vrienden- of kennissenkring die veel verstand heeft van paarden? Vraag of hij of zij met je mee wilt in de zoektocht – die kennis en onafhankelijkheid zal goed van pas komen. Naast het inzetten van je persoonlijke netwerk kun je ook internet en diverse paardenbladen als bron voor het vinden van een paard gebruiken.
Soms zit er binnen het aanbod van paarden gewoon geen geschikt paard voor je tussen. Neem niet genoegen met een paard dat aan lang niet alle eisen voldoet. Je mag best een beetje water bij de wijn doen, maar lever niet teveel in op de belangrijke wensen en eisen om daarmee met minder genoegen te nemen. Wacht dan even en geef jezelf de tijd wat door te sparen. Dan komt vanzelf je droompaard voorbij, en misschien zelfs het paard dat eerder niet binnen je budget paste.
Een paard gevonden, en nu?
Je hebt je oog op een paard laten vallen en nu is het tijd om een afspraak met de verkoper te maken, om het paard goed te bekijken. Ziet het er gezond uit en heeft het een glanzende vacht? Bekijk ook de hoeven en of de stal er schoon uitziet. Hoe zien de andere paarden op stal eruit en mag je het paard zelf overal aanraken zonder dat het dier gespannen wordt? Is het paard wel alert? Vraag of de verkoper het paard wil laten lopen op een harde ondergrond en vraag om stap, draf en galop. Vraag ook om vrije loop van het paard, bijvoorbeeld in de bak. Wil de verkoper dit niet? Vraag je dan af of er iets is wat niet helemaal klopt. Het paard moet een ontspannen en tevreden indruk maken, ook onder het zadel. Film de bewegingen, zodat je dit thuis terug kunt kijken.
Bij een tweede afspraak ga je zelf met het paard aan de slag om te kijken hoe het op jou en je handelingen reageert. Maak een proefrit, doe dit bij verkeersmakke paarden ook langs de weg. Laat eventueel een expert op het paard rijden, zodat je goed kunt kijken hoe het paard loopt, maar rij zelf ook op het paard.
Laat een dierenarts het paard keuren, zodat je er (voorlopig) zeker van bent dat er geen onderliggende gezondheidskwesties zijn. Kan de verkoper je een recente medische keuring overhandigen? Dan nog laat je je paard medisch keuren door een dierenarts naar keuze, zolang het maar een erkend en gecertificeerd paardendierenarts is. Kies overigens nooit voor het eerste het beste paard, maar bekijk er een aantal om ze te vergelijken.
Proefperiode bedingen en de verkoop sluiten
Kijk of de verkoper akkoord kan gaan met een proefperiode. Sluit hiervoor desnoods een compromis dat in die periode het paard bij de verkoper blijft staan. In deze periode onderzoek je of die klik tussen jou en het paard er wel echt is.
Zijn jij en de verkoper akkoord over de prijs en de randvoorwaarden? Dan laat je het verkoopcontract en het paspoort controleren. Als alles in orde is, ben jij de trotse eigenaar van je eigen paard!