Begin september, tijd voor speculaas en peperkoek – en voor de verharingsperiode. Net als bij het kerstgebak heb ik altijd het gevoel, dat de herfst elk jaar vroeger begint. Wij zijn nauwelijks terug uit de camping-vakantie, krijgt mijn paard al haar wintervacht. De laatste twee jaren was het voor oktober nog super warm – maar toch kan ik bijna zien hoe de vacht van mijn paard elke dag groeit.
Het zijn toch nog 20 graden – waarom krijgt mijn paard desondanks zo veel vacht?
Elk voorjaar en elke najaar begint het weer van voren: de verharingsperiode. Zodra de zonnestralen minder worden (ja op dit moment is het nog moeilijk denkbaar, dat de zon niet meer zo intensief gaat schijnen als voor een maand) en de dagen korter worden, begint bij de paarden de verharingsperiode. Omgedraaid betekent het dat in februari, als de dagen langzaam weer langer worden en de zon weer sterker wordt, de paarden hun wintervacht weer verliezen. Uiterlijk in april is het dikke vacht compleet vervangen door het kortere en fijnere zomervacht.
Dit laat zien, dat het begin van de verharingsperiode niet afhankelijk is van de vallende en stijgende temperaturen, maar van de intensiteit van het zonnelicht en de lengte van de dag. Terwijl wij mensen nog aan de bikini denken, zijn ons paarden al lang bezig met de herfst-/wintercollectie.

Hoe sterk de verharingsperiode bij een paard is, hangt natuurlijk ook van de manier af hoe een paard wordt gehouden. Terwijl paarden, die ook bij koude temperaturen in de winter buiten en in de openstal staan, meest een dikkere wintervacht hebben, is de vacht bij paarden die in de stal staan al lang niet zo dik.
De verharingsperiode bij het paard – een topprestatie van de stofwisseling
Vooral bij de overgang van zomer- tot wintervacht is de verharingsperiode bij het paard een grote uitdaging voor de stofwisseling, het paard heeft een hogere behoefte aan energie van eiwit en anderen voedingstoffen nodig. Voor de opbouw van het haar, welk uit keratine bestaat is een hoge maat van aminozuur, mineralen, essentiële vetzuur en sporenelement zoals koper, seleen en zink nodig. Der verharingsperiode is dus echt zwaar werk voor ons paarden, omdat zij veel kracht nodig hebben om het nieuwe haar uit de huid te schuiven. Zijn er niet genoeg voedingsstoffen aanwezig, belemmert dit niet het wisselen van de vacht van het paard, maar kan het onder ander tot een verzwakking van het immuunsysteem leiden en tot een risico voor infecties.
Kan ik mijn paard bij de verharingsperiode ondersteunen?
Jawel! Mijn paarden krijgen twee keer per jaar een “kuur voor de stofwisseling “. Op de eerste moment klinkt dat na veel meer moeite als het eigenlijk is, want ik ondersteun mijn paarden eigenlijk alleen met een precieze voeding.
Ik geef toe, dat ik echt penibel ben want de voeding van mijn paarden betreft. Terwijl ik zelf regelmatig kante klaar maaltijden eet en ook graag twee weken lang alleen muesli eet, beland zeker niets in de voedingsbak van mijn paarden, wat niet twee keer van tevoren op de inhoudsstoffen wordt gecontroleerd. Dat betekent voor mij, dat mijn paarden alleen uit deze grond goed in de verharingsperiode kunnen starten. Maar ik ben ja pietluttig en controleer liever alles dubbel en driefout.

En wat kan ik voeren?
Ik zelf ben van de Höveler Herbs enthousiast. De mix “Leber-Fit” bevat alle belangrijke kruiden, welke de lever, de vertering en daarmee ook de haar wisseling ondersteunen. Mariendistel regenereert en stabiliseert de lever, artisjok ondersteund de stofwisseling en de brandnetel kan gewoon alles: De gedroogde bladeren bevatten veel vitamine c, provitamine a, foliumzuur, ijzer en kiezelzuur. Dat zegt jullie zo niets? Geen probleem, samengevat laten zich de voordelen als volgt beschrijven:
- Vitamine C ondersteund de ontgiften en verhoogd de afweer van het immuunsysteem
- Provitamine A sterkt het immuunsysteem en sterkt ook de huid en de slijmvliezen
- Foliumzuur voorkomt anemie
- IJzer is voor het transport van de zuurstof en de overdraging van de zuurstof onherstelbaar
- Kiezelzuur heeft een positieve invloed op bindweefsel, huid, kraakbeen en bot
Het bestaan er ongelofelijk veel producten op de markt en brandnetel kunnen jullie ook makkelijk buiten in de natuur gaan plukken (maar let op, voordat jullie deze gaan voeren, moeten zij goed droog zijn). Of jullie creëren een eigen kruidenmix in het internet of in een apotheek, bijvoorbeeld bij het “Scheunenlädchen”. Ook “Stiefel” heeft de kruidenmix “Mariendistelsamen” en “Brandnetel” in de aanbieding. Jullie gaan er met zekerheid iets vinden! Veel mensen zweren ook op biergist, maar die krijgen mijn paarden verdeeld over het hele jaar.
Tijdens de verharingsperiode wil ik liever brandnetel, Mariendistel en artisjok voeren en ik verbeeld mij, dat het goed is voor mijn paarden. Bij de eerste verharingsperiode is mijn kleine merrie zo erg afgevallen en bekwam bijna geen vacht. Dan kwam er ook nog een vaccinatie bij en schwups was haar immuunsysteem zo aangegrepen, dat zij zich heeft verkouden. Sindsdien krijgt zij elk voor- en najaar deze “kuur”.