Een schimmelinfectie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. Een schimmelinfectie heeft een behandeling nodig en dus is het belangrijk alert te blijven op huidafwijkingen. Wat is nu een schimmelinfectie en hoe herken je de symptomen? Wat is de oorzaak en behandeling van een schimmelinfectie en is het te voorkomen?
Wat is een schimmelinfectie?
Bij een schimmelinfectie tast een schimmel de huid van een paard aan. Er zijn verschillende benamingen, waarbij dermatofytose het meest wordt gebruikt. Dermatofystose is niets meer dan een verzamelnaam voor diverse schimmels. Andere benamingen zijn ringworm, rijksdaalderschurft en ringschurft. De schimmel tast het huidopppervlak en de vacht aan. Schimmels groeien goed in een vochtig klimaat, waardoor met name de herfst en de winter de periode is waarin een paard last kan krijgen van een schimmelinfectie. Schimmels ontstaan vaak niet wanneer een paard aan zonlicht wordt blootgesteld. Dit is ook een van de redenen waarom een paard op stal sneller last krijgt van schimmels. De schimmels die het vaakst een infectie bij een paard veroorzaken zijn Trichophyton en Microsporum.
Symptomen en het stellen van een diagnose
Heeft je paard contact gehad met een paard met een schimmelinfectie, is de kans groot dat jouw paard besmet is. De eerste verschijnselen kunnen even op zich laten wachten, omdat de incubatietijd van een schimmelinfectie tussen één en vijf weken ligt. Hoe lang het duurt eer de eerste signalen de kop opsteken, hangt af van de omstandigheden waarin het paard zich bevindt. Hoe gunstiger de omstandigheden, lees een hoog vochtigheidsgehalte, hoe sneller een schimmel groeit en hoe eerder de eerste symptomen van de huidinfectie de kop opsteken. Een schimmelinfectie manifesteert zich als kleine ronde bultjes met opstaande haren. Er ontstaat een ronde ringvormige verdikking en haren vallen uit. Verder herken je een mogelijke schimmelinfectie aan een kale plek met een grijswitte kleur, waarbij een paard doorgaans geen last van jeuk heeft.
De oorzaak van een schimmelinfectie bij een paard
Zoals eerder vermeld is een vochtig klimaat zeer gunstig voor een schimmel om te groeien. Tel daarbij weinig contact met zonlicht op, en de ideale voedingsbodem voor een schimmel is ontstaan. Hoe kan het dan toch dat paarden in dezelfde omstandigheden niet allemaal even vatbaar zijn voor een schimmelinfectie? Dit heeft alles met weerstand te maken. Jonge paarden en volwassen paarden met een slechtere afweer zijn extra gevoelig voor een schimmelinfectie. Een gezond en sterk paard is dan ook minder vatbaar voor schimmels. Overigens dringen schimmels makkelijker een beschadigde huid binnen. De huid wordt zwakker door regen en vocht. Omdat het altijd wat broeit onder een zadel, hoofdstel of tuig, is het daar vochtiger en ontstaan er op die plaatsen vaak de schimmelinfecties.
Besmettingsgevaar
Het vervelende aan een schimmelinfectie zijn niet alleen de klachten die je paard erdoor krijgt, maar ook de besmettelijkheid. Een schimmel is namelijk zeer besmettelijk. Denk dan niet dat jij als verzorger of eigenaar van het paard de dans kunt ontspringen. De schimmelinfectie bij paarden is namelijk op paarden onderling overdraagbaar bij contact, maar ook op mensen en andere dieren, zoals je hond die altijd meegaat wanneer je je paar verzorgt. Een schimmel verspreidt zich door schimmelsporen en die sporen zijn moeilijk kapot te krijgen. Door borstels, halsters en andere verzorgingsartikelen tussen paarden onderling te gebruiken, is het vrij eenvoudig om een schimmel van het ene paard op het andere paard over te dragen. Een schimmel kan overigens wel een half jaar overleven, dus ook bij sporadisch uitlenen van materialen kan een paard alsnog door op dit materiaal aanwezige schimmelsporen worden besmet. Doorgaans zal het een ervaren paardenhouder geen moeite kosten om een schimmelinfectie te herkennen. Natuurlijk zal een dierenarts ook op basis van uiterlijke kenmerken van de aangedane plekken al snel de diagnose kunnen stellen. Bij twijfel kan een dierenarts een monster van de haren met korsten in het laboratorium onderzoeken.
Hoe wordt een schimmelinfectie behandeld?
In theorie kan een schimmelinfectie zonder behandeling genezen. In het gunstigste geval duurt dit 1 tot 3 maanden. De vraag is echter of je dat moet willen. Omdat deze schimmels zo enorm besmettelijk zijn voor mens en dier is het heel verstandig om toch een behandeling in te starten. Doe je dit niet, is de kans groot dat paarden onderling elkaar blijven besmetten. Daarnaast is een schimmelinfectie een hele aanslag op de gezondheid van een paard en kan een paard, dat al een lage weerstand heeft, bijzonder veel moeite hebben om de schimmel te lijf te gaan.
Je start met het wassen van je paard met een schimmeldodend middel, zoals Imaverol. Imaverol kan door de dierenarts worden voorgeschreven. Was hierbij niet alleen de aangedane gebieden, maar je hele paard. De schimmelsporen kunnen immers al op plaatsen zitten die nog niet zichtbare schade hebben. Op die manier weet je zeker dat je alle schimmels aanpakt. Doorgaans zijn 3 tot 4 wasbeurten voldoende om de schimmel aan te pakken. Je laat hierbij het zeep van de shampoo intrekken zonder het uit te spoelen. Daarnaast is het belangrijk om alle spullen waarmee het paard in contact komt te reinigen. Denk hierbij niet alleen aan halsters, zadels, tuigen, borstels en dekens, maar ook de stal kan schimmelsporen bevatten. Een paard kan overigens ook tegen huidschimmel worden gevaccineerd. Alternatieve behandelmethodes zijn het wassen van het paard met appelazijn of tea tree olie. Hierbij los je per liter water 10 ml tea tree olie op.
Is het te voorkomen?
Paarden die al vatbaar zijn voor allerlei ziektes zijn door hun verminderde weerstand meer vatbaar voor een schimmelinfectie. Het is altijd belangrijk om je in te zetten de weerstand zoveel mogelijk te verhogen. Zorg voor een goede hygiëne, wanneer je met een dier of persoon in aanraking bent geweest die een schimmelinfectie heeft of als jezelf een schimmelinfectie hebt. Contact voorkomen is de beste oplossing. Kijk ook naar de omstandigheden waaronder je paard leeft. Staat het op stal met veel andere paarden en slechte ventilatie? Dan is het verstandig hier iets aan te doen. Er zijn middelen die de weerstand van de huid verhogen, zoals Puur Parasiet Balans.