Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden, wil je je paard in uitstekende conditie houden. Dit betekent beweging, aandacht, contact met andere paarden – indien dit mogelijk is – en de juiste voeding. Er zijn, naast de basisvoeding die een paard sowieso moet hebben, ook enkele aanvullingen. De ene aanvulling is om het paard zo nu en dan op iets extra lekkers te trakteren en de andere aanvulling heeft diverse gezondsheidsvoordelen. We bespreken hier de biet en dan met name rode bieten.
De basisbehoefte aan voeding
Een glanzende vacht is mede te danken aan de juiste voeding, ook bij een paard. Daarnaast zal een paard beter presteren als het de juiste voedingstoffen binnenkrijgt en wordt het minder snel ziek. Krijgt het paard niet de juiste hoeveelheid vitamines mineralen en vezels binnen, kunnen er gemakkelijk diverse gezondheidsproblemen ontstaan.
De basis waar je paard het beste op gedijt is voeding bestaande uit gras, kuilgras, hooi en mais. Daarnaast mag je je paard best brokken, ook wel bekend als mengvoer, geven echter noodzakelijk is het niet. Er zijn over het algemeen enorm veel verschillende soorten aanvullend voer, waar je je paard een heel groot plezier mee doet. Je mag bijvoorbeeld best eens een wortel of een appel geven. Het is vooral de zoete smaak, waardoor paarden hier zo van smullen.
Rode bieten als superfood voor paarden
Het is nog lang niet bij iedereen bekend binnen de paardenwereld dat rode bieten een zeer positieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid en het algehele welzijn van het paard. Het is werkelijk een superfood: de rode biet zit barstensvol vitamines en mineralen. Voor paarden zijn vooral de volgende vitamines belangrijk:
- Vitaminen C
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B6
- Foliumzuur
- Niacine
- Provitamine A
Daarnaast de mineralen:
- Ijzer
- Koper
- Mangaan
- Zink
- Selenium
- Kalium
Andere belangrijke voedingsstoffen in rode bieten zijn voedingsvezels, eiwitten en betanine.
De voordelen van de vitamines en mineralen in de rode biet
De vitamines B1, B2 en B6 zijn bijzonder belangrijk voor de gezonde huid, haren, hoeven en bindweefsel. Ook de zenuwen hebben bijzonder veel baat bij voldoende inname van vitamines uit de vitamine B groep. Paarden die last hebben van huidaandoeningen, waaronder eczeem, knappen zienderogen op, wanneer er gelet wordt op de inname van vitamine B1, B2 en B6. Ook de nieren, hart en bloedvaten worden goed ondersteund door de vitamines B. Overigens worden de bloedvaten en cellen beschermd door de aanwezigheid van betanine.
De aanwezigheid van provitamine A is een van de redenen waarom de rode biet een superfood voor paarden is. Het paardenlichaam zet de provitamine A om in vitamine A. Het versterkt namelijk de vitamine B-groep in de ondersteuning voor functie van de huid. In samenwerking met de vitamine B is de rode biet fantastisch voor paarden met een probleemhuid.
De rode biet is helemaal een toegevoegde waarde voor de gezondheid van het paard als het in de winter wordt gegeven. Het immuunsysteem kan tijdens de donkere dagen wel een boost gebruiken. Rode bieten ondersteunen het maagdarmkanaal en de luchtwegen. Vooral de boost voor de luchtwegen zorgt dat je paard minder vatbaar is voor winterse kwaaltjes, en als het toch zo’n kwaaltje krijgt, is het verkoudheidsvirussen sneller de baas. Overigens is de provitamine A ook goed voor de ontwikkeling van het gebit en skelet van jongere paarden en houdt het de botten van oudere paarden stek en stevig.
Er staat rode biet op het menu
Voor alles in het leven geldt dat overdaad schaadt, dit geldt net zo goed voor paarden. Het is geheel begrijpelijk dat je de neiging hebt om wat minder kuil en hooi te voeren en je paard flink aan de rode bieten te zetten. Ze zitten immers boordevol vitamines, vezels en mineralen en helpen je paard te beschermen tegen die winterse virussen. Het is alleen niet een goed idee om je paard een overvloed aan rode bieten te geven. Van sommige vitamines zal het dier teveel binnenkrijgen die niet via de urine worden uitgescheiden. Daarnaast zal het minder trek krijgen in de basisvoeding en die voeding bieden in eerste instantie alle bouwstoffen voor het dier.
Nu vraag je je af wat dan wel de juiste hoeveelheid is wat je aan rode bieten aan je paard mag geven. Er is onderzocht dat de beste dosering van rode bieten 1 à 2 kilo per dag is. Je geeft je paard rode bieten, vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Het is dan ook zonde om ze te koken voor je ze aan je paard geeft. De bieten verliezen zeer veel voedingswaarde door het koken. Aangezien paarden een prima gebit hebben en probleemloos rauwe wortelen opeten, kun je ze de rode bieten het beste rauw geven.
Sommige paarden zijn kritische eters en zullen die gekke biet niet zomaar accepteren, onder het motto wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Je wilt wel dat je paard de positieve effecten van de bieten meekrijgt, maar als het weigert, houdt het op. Gelukkig worden de effecten van bieten als voer steeds meer opgemerkt en is er ook rode bieten chips te krijgen. De chips zullen veel sneller geaccepteerd worden en de meeste paarden smullen hiervan – zelfs door de paarden die de verse bieten weigeren.
Voederbieten
Voederbieten zijn een stuk bekender als lekkernij dan de rode bieten. Een voederbiet is, in tegenstelling tot een rode biet, minder voedzaam en meer een zoethouder. Paarden zijn uren bezig met de harde biet. De biet is behoorlijk hard en je paard maakt hierdoor meer speeksel aan. Maagzuur wordt minder zuur en helpt daarbij bij maagproblemen. Dat heet de voederbiet zeker als voordeel. Het nadeel is echter dat er behoorlijk wat suikers in zitten. Het behoeft geen uitleg dat dit niet zo goed is voor het paardengebit. Pas overigens ook de rest van het dieet aan om maag- en darmproblemen te voorkomen.