Heb je een of meerdere paarden? In dat geval ontkom je er bijna niet aan, rijden met een trailer. Je kunt je je nog zo voornemen om niet aan wedstrijden mee te gaan doen of ver van huis een buitenrit te maken, de trailer is onmisbaar. Denk bijvoorbeeld eens aan ziekte of een ernstige blessure bij je paard. Je zal dan toch je paard in de trailer moeten doen en naar de dierenkliniek rijden. Het is dan ook maar beter dat jij en je paard hieraan gewend zijn, voordat je ineens halsoverkop met de paardentrailer op pad moet.
Wettelijke regels voor rijden met een paardentrailer
Soms mag je met je rijbewijs B toch met een paardentrailer rijden. De regel hiervoor is dat het lediggewicht plus het laadvermogen van de trailer onder de 750 kilo zit. Het zal niet snel voorkomen dat je aan dit voorschrift voldoet. Wel zijn er aanvullende regels, waarbij je met rijbewijs B alsnog met een trailer mag rijden
- De trailer weegt inclusief laadvermogen niet meer dan de ledige massa van het trekkend voertuig. Een auto van 1300 kilo mag dan een trailer van 1299 kilo, ledig gewicht plus laadvermogen, trekken.
- Het totale gewicht van de trailer en trekkend voertuig mag niet boven de 3500 kilo uitkomen.
Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, mag je alleen met een paardentrailer rijden als je een BE rijbewijs bezit.
Let goed op hoeveel belasting de trekhaak mag hebben. Dit staat vermeld op het kentekenbewijs. Bij het BE rijbewijs geldt overigens ook dat de combinatie trekkend voertuig en trailer niet meer dan 3500 kilo mogen wegen, echter hoeveel de trailer zelf daarbij weegt, is dan niet van belang.
Beremde of onberemde paardentrailer
Is het ledig gewicht inclusief laadvermogen van de paardentrailer meer dan 750 kilo? De trailer moet dan beremd zijn. Een beremde trailer heeft een oplooprem op de dissel en een as met geremde wielen. Een onberemde trailer of kar zal doorrollen als het trekkende voertuig remt en daarmee indirect druk op de auto uitoefenen. Hoe zwaarder de trailer, hoe groter de kans dat de auto hierdoor niet stil komt te staan, maar door zal rollen door het gewicht van de trailer. Een beremde trailer zal meeremmen met het trekkend voertuig en is daarmee veel veiliger. Wil je weten welk gewicht het trekkend voertuig onberemd mag trekken? Raadpleeg het kentekenbewijs.
Losbreekreminrichting
Als het ledig gewicht plus laadvermogen van de trailer meer dan 1500 kilo is, is de aanwezigheid van een losbreekreminrichting verplicht. De losbreekreminrichting werkt met een kabel die aan de trekhaak vastzit. Raak de kabel los, dan zal automatisch de handrem van de trailer in werking worden gesteld, zodat deze zelf afremt.
Kenteken
Sinds september 2003 is de kentekenplicht voor trailers, aanhangers en caravans ingevoerd. Is de trailer lichter dan 750 kilo, mag deze met de witte kentekenplaat op het kenteken van het trekkend voertuig meerijden. Voor alle trailers en aanhangers met een gewicht van meer dan 750 kilo moet er een eigen kenteken in het bezit zijn. Vergeet niet om deze kentekenpapieren ook bij je te hebben als je gaat rijden.
Mistachterlicht
Trailers waarbij de toegestane massa minder dan 750 kilo is, moeten sinds juli 2006 over een of twee mistachterlichten beschikken. Hierbij is het niet van belang welk bouwjaar de trailer heeft. Weegt de trailer meer dan 750 kilo, dan geldt deze verplichting wanneer ze vanaf 1998 zijn geregistreerd.
Een paard laten wennen
Het is voor een paard niet zomaar iets om ineens met een trailer vervoerd te worden. Laat het dier hier dan ook eerst goed aan wennen, voordat je drukke wegen opzoekt. Doe dit overigens pas nadat je zelf ook volledig gewend bent om met een trailer te rijden. Het dier zal door hobbels in de weg en plotseling remmen allerlei bewegingen en geluiden ervaren die het misschien helemaal niet gewend is. Het dier kan hierdoor enorm onrustig raken. De stress is niet goed voor het dier, maar ook niet voor de bestuurder van het trekkend voertuig als deze iets van de onrust merkt. Laat het paard eerst wennen aan het inlopen van de trailer. Zodra dit ontspannen lukt, doe je de klep van de trailer dicht. Verloopt alles nog rustig, kun je eens kijken of je wat onrustige verkeerssituaties kunt simuleren – denk hierbij aan geluiden en lichten. Vraag desnoods of iemand je wil helpen om het paard ondertussen enerzijds af te leiden en anderzijds te belonen met wat lekkers als het dier er ontspannen bij staat. Heb je een ruime trailer, net te groot voor één paard en net te klein voor twee paarden? Kijk dan of je een schot kunt plaatsen om de ruimte iets te verkleinen. Het lijkt positief, een ruime trailer, maar het geeft je paard alleen maar te weinig steun en teveel ruimte om heen en weer te schommelen als je door de bocht gaat. Heb je een tweepaardstrailer en vervoer je hier één paard in? Zet dan het paard aan de bestuurderskant om omkiepen te voorkomen.
Rijden met de paardentrailer
Zowel jij als je paard zijn gewend aan de trailer. Nu is het tijd om te gaan rijden. Hoe ervaren of onervaren je bent, het is enorm belangrijk dat je rustig rijdt. Vertrek op tijd om te voorkomen dat je je opgejaagd voelt. Ga rustig door de bocht, rem rustig én trek rustig op. Dit voorkomt dat je paard in de trailer heen en weer geslingerd wordt. Ook als het dier weinig bewegingsruimte in de trailer heeft, kan dat heen en weer schommelen als heel vervelend worden ervaren. Denk je maar eens in hoe het voelt als het paard bij optrekken met de billen tegen de bilstang aan komt en met optrekken met de borst tegen de voorstang. Rijd je wedstrijden met je paard of heb je een andere bestemming dan de dierenarts? Leer het dier dan aan dat stilstand niet altijd betekent dat het direct uit de trailer komt. Zo went je paard er ook aan om in de file te staan.