Tinker

Beschrijving van Tinker paarden

Heb je het over de Tinker, dan is het de opvallende buitenkant waar je als eerste aan denkt – vachttekeningen in allerlei variaties, weelderige lange manen en een typische sik aan de onderlip. Dit Ierse ras is in de negentiger jaren in Europa een echt modepaard geworden en is nog altijd erg populair als het gaat om recreatief rijden. Oorspronkelijk waren Tinker trek- en lastpaarden voor de rondtrekkende Travellers, een Ierse bevolkingsgroep zonder vaste woonplaats, ook wel naar verwezen als Tinker (ketellapper, zigeuner).

Over de fokgeschiedenis is daardoor vrij weinig bekend, omdat pas in de jaren negentig de rasstandaard ingevoerd werden. Deze paarden worden ook Gypsy Cob, Irish Tinker of in de VS Gypsy Vanner en behoren volgens de Irish Breeders‘ Association tot het Irish Cob ras.

Uiterlijk

Deze paarden zijn zeer variabel qua utierlijk aangezien zowel de kenmerken van de wambloed als de koudbloed pony erkend worden. Van een zwaar werkpaard met koudbloedkenmerken tot aan en middelzware typen en Tinker met ponykenmerken, alle variaties zijn mogelijk. In de basis is het een compacte, krachtige en vierkant gebouwd rassentype met een stokmaat tussen 135 en 160 centimeter.

De droge kop heeft over het algemeen de vorm van een rammenkop en heeft grote ogen en de voor het ras zo typische snor en sik. Bij voorkeur is de hals middellang en goed aangezet, met een goede vrije kaak, met lange schuine schoudersn en een niet te korte schoft. De krachtige lichaamsbouw heeft een gespierde, niet te lange rug en een schuine en gespierde croupe en voldoende borstdiepte. Bij een droge basis zijn duidelijke gewrichten, een middellange aanhechting, een correcte plaatsing van de benen en grote maar vlakke hoeven kenmerkend.

Opvallend zijn ook de langen manen in de vorm van een gordijn en een prachtige staart. Voor wat etreft de vachtkleur komen alle kleuren voor, waaronder ook de Sabino, Tobiano en Overo maar ook gezamelijke mixen. Tinker zijn bij voorkeur bont, terwijl albino’s niet wenselijk zijn.

Karakter

Tinker zijn robuuste, lichvoetige en betrouwbare paarden, die geschikt zijn als trek- en rijpaard. Ze worden gekenmerkt door hun intelligentie, nieuwsgierigheid, mensgerichtheid en evenwichtige karakter. Als ze geen vertrouwen in de ruiter hebben, kunnen ze ook koppig en afwijzend zijn en is een harmonieuse samenwerking lastig. Daarnaast is de Tinker in de essentie zelfstandig, leergierig en verantwoordelijk.

Fokgeschiedenis van Tinker paarden

Tinker waren oorspronkelijk de werkpaarden van de Ierse Traveller. Het rondreizende volk werd vaak neerbuigend Tinker, ketellappers of zigeuners genoemd waaraan de Paarden de naam hebben te danken. Over de fokgeschiedenis en de oorsprong van het ras is weinig bekend, aangezien in de landen van herkomst, Ierland en Groot-Brittannië, de paarden nooit als onafhankelijk ras erkend werden. Zonder fokboek en lobby en zonder preciese informatie over de herkomst en de wijze van de fok door de Traveller kann de ontstaangeschiedenis alleen grof geschetst worden. Aannemelijk is dat koudbloeden en Dales-Pony‘s gekruist werden, omdat een goed karakter, robuustheid en trekkracht op de voorgrond stonden. In de jaren negentig werden de eerste Tinker populair door import naar Duitsland en andere landen in Midden-Europa. Hierdoor groeide de interesse ook in Ierland waardoor in 1998 de eerste fokkerijvereniging wird opgericht, de Irish Cob Society Ireland Ltd. In Duitsland waren Tinker in eerste instantie een rastype maar geen onafhankelijk ras. Pas in 2005 wird de rasstandaard aan het fokboek toegevoegd.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.