Oldenburger

Exterieur

De paarden beschikken over diverse identificerende kenmerken. Ze hebben sterke en droge ledematen en verschijnen in het sterke sportpaardtype. Bovendien hebben de dieren een brede, musculaire romp. Oldenburger paarden beschikken over een lange beenpartij met sterke beenderen. Verder is de rug bij deze paarden sterk getraind met een markante schoft. Vroeger hadden de Oldenburger paarden een voor dit ras kenmerkend ramshoofd, die bij het huidige type nauwelijks nog voorkomt. Het hoofd is vrij droog en toont een elegant, recht profiel. De paarden hebben doorgaans een stokmaat van 165 tot 179 centimeter. Oldenburger paarden komen voor als schimmel, vos, bruin of zwart paard. Een gevlekte kleurstelling vindt men echter zelden. De hoge staart getuigt van de elegantie van de paarden, die is terug te voeren op de verschillende kruisingen.

Karakter

De Noord-Duitse paarden staan bekend om hun uitgesproken goedaardige karakter en hun evenwichtige wezen. Bovendien zijn deze dieren buitengewoon moedig en hebben ze een sterke geest. In de fokkerij wordt de voorkeur gegeven aan zowel berijdbare als prestatiegerichte en -vaardige warmbloedige dieren. De Oldenburger paarden dienen makkelijk in de omgang en ongecompliceerd te zijn. Bovendien wordt in de fokkerij een stabiele gezondheid en belastbaarheid geeïst, in het bijzonder bij de inzet als sportpaard. Populair zijn de paarden vooral vanwege hun vriendelijke karakter, want ze bouwen een nauwe band op met hun ruiter.

Fokhistorie van het Oldenburger paard

Het voornaamste fokgebied van de paarden ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het Noord-Duitse Oldenburg. In Friesland, de regio van oorsprong, kan dit ras terugkijken op een lange historie. Al in de 17e eeuw werd daar begonnen met het fokken van de dieren. Toentertijd werden echter krachtigere paarden getraind. Zo ligt de afstamming van de dieren in het ras van de Alt-Oldenburger, ook wel Oost-Fries genoemd.

Deze paarden werden in eerste instantie gehouden voor economische doeleinden. Daarom werd de voorkeur gegeven aan grote, sterke dieren die zware wagens en koetsen konden trekken. De Oldenburger daarentegen fokte men als elegant sportpaard, aangezien door technische innovaties de vraag naar de Oost-Fries afnam.

Als invloedrijke oprichter van het ras van het Oldenburger paard staat graaf Anton Günther von Oldenburg te boek. Zijn liefde voor paarden, vooral voor zijn appelschimmel Kranich, heeft ervoor gezorgd dat de goedaardige en veelzijdige Oldenburger wijdverbreid raakten. In de loop van de tijd werden verschillende rassen gekruist om de paarden te veredelen. Hiertoe gebruikte men bijvoorkeur Hannoveraner, Holsteiner en Engelse Volbloeden.

Toepassen van de Oldenburger

In de huidige fokkerij van de paarden wordt afstand genomen van het toenmalige sterke werkpaard dat bedoeld was om wagen of koets te trekken. Momenteel is een sportpaard gewenst dat uitstekende eigenschappen met zich mee brengt. Zo treft men de evenwichtige en prestatiegerichte warmbloed vooral in de discplines springen en dressuur aan. De gangen dienen expansief en ritmisch door de paarden te worden uitgevoerd; hierbij is een elastische en uitdrukkelijke beweging vanuit de achterhand gewenst. Vooral in de springsport is de intelligentie van de Oldenburger paarden goed waar te nemen, aangezien ze doorgaans bijzonder behendig en voorzichtig over de hindernissen springen.

Bijzonderheden van de Oldenburger paarden

Vandaag de dag omvat het fokken van de paarden ongeveer 310 hengsten en 8400 merries. Een van de bekendste en succesvolste paarden binnen deze warmbloeden is de hengst Donnerhall, die in de jaren ‘80 een aantal grote successen boekte. Ook zijn nakomelingen waren uitgesproken succesvol. De belangrijkste evenementen in de fokkerij van deze paarden waren de eerste van overheidswege geregelde hengstenkeurig in 1820. Daarop volgden in het jaar 1861 de invoering van het stamregister en in 1897 de oprichting van twee fokverenigingen. In 1923 werden beide samengevoegd tot het vandaag nog actieve Verband der Züchter des Oldenburger Pferdes e.V.. Vanwege veranderende omstandigheden en de aanpassing van het paardentype ontwikkelde zich vanuit het vroegere werkpaard het sportpaardtype dat we vandaag de dag kennen.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *