Morgan paard

Het Morgan paard – Amerikaans paardenras met opmerkelijke vaardigheden

Het Morgan paard is een paardenras uit de USA, dat in Europa wat minder voorkomt en wiens voornamelijke fokgebied in thuisland Amerika ligt. Deze robuuste, minzame en veelzijdig inzetbare paarden zijn wereldwijd het einige ras waarvan de oorsprong teruggaat tot één oprichtingshengst, de in 1789 geboren stamvader Figure. Dit paard was in het bezit van naamgever Justin Morgan en legde met zijn buitengewone eigenschappen en sterke genen de basis van de ontwikkeling van Morganpaarden, die zich tot op de dag van vandaag onderscheiden door een goedaardig karakter, moed en betrouwbaarheid, alsmede veelzijdigheid en intelligentie.

De paarden van dit vooral in Amerika populaire ras bereiken een stokmaat van maximaal 155 centimeter en kunnen worden ingezet voor alle soorten paardrijsport binnen het vrijetijds- of toernooirijden. Ook in Nederland is het Morgan Horse een graaggeziene rijpartner en veelgevraagd op de paardenmarkt, al is het niet zo wijdverbreid als andere Amerikaanse paardenrassen. Het fokken is solide en kan teruggrijpen op zo’n 350 registreerde paarden. Voor het behoud en de promotie van het ras zet zich vooral de in 1989 opgerichte Duitse Morgan Horse Association e.V.in.

Het exterieur van het Morgan paard – een goed geproportioneerd paard met elegante verschijning

Het Morgan paard toont een goed geprortioneerde lichaamsbouw en behoort met zijn stokmaat van 140 tot 155 centimeter tot het type expressieve en elegante rijpaarden. Het hoofd met de grote ogen, het licht holle (concave) tot rechte profiel en een breed voorhoofd tonen bijzonder expressief en laat stevige lippen, mooi afgeronde wangen en grote neusgaten zien. De aantrekkelijk gevormde en korte oren staan naar verhouding wijd uit elkaar. Een Morgan merrie heeft rassentypisch wat langere oren. De lichaamsbouw wordt gekenmerkt door een mooi gebogen en taps toelopende hals die goed hecht aan de schuine en lange schouder.

De schoft is markant en reikt tot ver in de rug. Bovendien omvat het fokdoel een brede en diepe schouder van voldoende lengte, een gespierde croupe en een relatief hoge staart.

Ongewenst zijn een te hoge croupe of een te lange of te weinig gespierde rug.

Net zo krachtig is ook het fundament met zijn droge ledematen en een goede botkwaliteit. De benen zijn kort, stevig en recht, met de achterbenen in een mooie hoek. De hoeven moeten zich onderscheiden door een stevige hoornstructuur, een goede zoolboog en een aantrekkelijke, niet te vlakke en niet te schuine vorm. Wat betreft de kleuring zijn bij Morgan paarden alle kleurstellingen toegestaan. Het meest komen echter bruine-, zwarte- of vosvarianten voor.

Het Morgan paard en zijn karakter

Het Morgan ras staat bekend als een edel en levendig paard, dat bijzonder robuust is en veel aanpassings- en doorzettingsvermogen toont. Dit paardenras overtuigt door een snel begrip, hoge mate van intelligentie en een zachtaardig karakter. Op basis van hun natuurlijke oriëntatie op mensen zijn Morgans makkelijk in de omgang en laten ze tijdens de training veel bereidheid om te werken en ijver zien. Tegelijkertijd zijn ze veelzijdig in hun talenten, niet snel van hun stuk en betrouwbaar – ideale partners dus om te rijden.

Fokhistorie en oorsprong – van de stamhengst Figure tot het huidige paardenras

De oorsprong van Morgan Horses ligt bij de oprichingshengst Figure uit 1789, die uiteindelijk de stamvader van het paardenras werd. De slechts 1,40 meter hoge, bruine hengst had een musculaire lichaamsbouw mit een rechte houding en een korte rug. Hij viel op door zijn uitzonderlijke vaardigheden., namelijk zijn snelheid, kracht en edele verschijning. Tegelijkertijd was hij minzaam, had hij vele talenten en droeg hij waarschijnlijk het bloed van Engelse volbloeden of van Welsh of Arabieren in zich. Zijn eigenaar, de muziekleraar en componist Justin Morgan gaf het huidige ras zijn naam en kon Figure zowel voor het werk op het land inzetten als voor galop en draf en rijden met tuig en koets.

Zijn unieke talent en de sportieve prestaties maakten de hengst beroemd, ook buiten de grenzen van zijn thuisstaat New England en hij wird veelvuldig inzet als dekhengst.

Door zijn sterke genen legde hij het fundament voor het Morgan ras, dat het draf-en galoprennen in het midden van de 19e eeuw domineerde door zijn snelheid en vechtlust. Hengst Ethan Allen 50, een achterkleinzoon van de oprichringshengst, werd de eerste draver die een mijl in 2,5 minuten completeerde. Ook wird hij al als 4 – jarige wereldkampioen. Deze vaardigheden had hij duidelijk geërfd van Figure, die als populaire dekhengst ook andere Amerikaanse paardenrassen zoals het Quarter Horse of het Tennessee Walking Horse in hun ontwikkeling beïnvloedde en veredelde. Maar vooral was hij door zijn unieke krachtige genen essentieel voor het ontstaan van het Morgan ras, dat zich pas door hem goed kon ontwikkelen.

In de loop van de 20e eeuw werd het werk op het land door paarden steeds meer vervangen door de inzet van traktors en machines. Dit had ook gevolgen voor het Morgan ras. Het aantal Morgan paarden slonk, totdat fokkers en paardenliefhebbers zich bewust werden van de grote betekenis van het ras in Amerika. Aan het behoud van het ras droeg voor een groot deel een overheidsprogramma bij, waaruit de UVM Morgan Horse Farm ontstond. Deze vormt tot op de dag van vandaag het middelpunt van de Morgan fokkerij en brengt steeds weer typerende, aan de rassenstandaard voldoende paarden voort die goed fokmateriaal blijken te zijn.

Naar Duitsland en Nederland kwam het eerste Morgan paard in het begin van de 70er jaren, toen een Amerikaanse soldaat zijn paard van thuis meenam – de start van een veelvoud aan import. Toch werd het Morgan paard – in tegenstelling tot andere rassen – geen modepaard. Ook dit feit heeft er zeker aan bijgedragen dat fokfouten werden vermeden en er een foktraditie van hoge kwaliteit kon worden opgebouwd. Het etaleren van het ras vond plaats mede dankzij de oprichting van de Duitse Morgan Horse Association e.V. in 1989, die zich wijdt aan het behoud van de rassenstandaard van het Amerikaanse fokkerijvereniging.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *