KWPN

Beschrijving van de KWPN-paarden

Het KWPN-paard (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) is een Nederlands warmbloed paard wat als een van de jongste paardenrassen van de wereld wordt gezien en als huidig paardenras sinds halverwege de twintigste eeuw bestaat. Uit kruisingen tussen de twee oudhollandse rassen Groninger en Gelderlander evenals onder invloed van volbloeden is in enkele decennia een veelzijdig sportpaard ontstaan, die in verschillende disciplines op hoog niveau presteert. Tegenwoordig wordt het KWPN-paard onder strenge selectie in vier verschillende richtingen gefokt, waardoor het afhankelijk van geschiktheid en aanleg zowel als dressuur– als spring– of voor de kar kan worden ingezet.

Bovendien zijn de kenmerken van de veelzijdige Gelderlander bewaard gebleven. Met zijn sportieve kwaliteiten, maar ook met betrouwbaarheid en zijn ongecompliceerde temperament is de KWPN’er zeer geschikt voor het hoogste niveau van de ruitersport. Dit blijkt onder andere uit de talrijke successen op Grand Prix-niveau, temeer omdat het beste dressuurpaard allertijden de hengst Totilas, een Nederlandse warmbloed is. In professionele toernooien, maar ook in het kader van het recreatief rijden is de KWPN’er niet alleen in Nederland bekend, maar ook binnen Europa en de VS sterk vertegenwoordigd. Het nobele uiterlijk draagt daar zeker aan bij, die door een voor een warmbloed kenmerkend rechthoekige bouw en de voornamelijk bruine vachtkleur wordt gekenmerkt.

Uiterlijk

Formaat

Bij een stokmaat van 165 tot 170 centimeter is de KWPN’er ongeveer 600 tot 700 kilo schoon aan de haak.

Lichaamsbouw

Wat betreft de lichaamsbouw heeft de KWPN’er een nobele kop, sprekende ogen en een krachtige, goed gevormde hals. Het lichaam heeft voor een warmbloed kenmerkende hoekige bouw en heeft een sterke aflopende schouder, een duidelijke schoft en een diepe romp. De middellange tot lange rug gaat over in een zeer gespierde croupe waaraan de staart zit. De basis rust op stabiele benen, sterke gewrichten en mooie hoeven.

Vacht en kleuren

Bij de KWPN’er komen in principe alle vachtkleuren voor. Hoofdzakelijk komt bruin, en vervolgens donkerbruin, maar ook vos voor. Opvallend zijn ook de donkere lange haren en de donkere kleuring van de benen en vaten die ook bij lichtbruine kleuren voorkomen.

Basisgangen/bewegingen/bewegingsvolgorde

Ongeacht de fokrichting kenmerkt de KWPN’er zich door de uitgebreide gangen. Daarnaast zijn, afhankelijk van het foktype, verschillende kenmerken in bewegingsvolgorde opvallend. Springpaarden hebben bijvoorbeeld een sterke afzet, een ruime galop en een geweldige balans, vallen bij dressuurpaarden vooral de lichtvoetigheid, natuurlijke balans en sierlijke bewegingen op.

De drie basisgangen worden krachtig en actief uitgevoerd met goede bewegingen. De als menpaard gefokte KWPN’er heeft spectaculaire bewegingssequenties met grote passen, krachtige afzettingen van de achterbenen, hoge knieën en een lange afdrukfase in draf en zorg daarmee voor aanzien. In de imposante en heldere gangen komt de Gelderlander weer naar voren die met veel kracht en stuwkracht van achteren werkt.

Karakter

Ongecompliceerd in temperament en zowel fysiek als mentaal sterk – de KWPN’er is op basis van zijn lichamelijke en geestelijke robuustheid voor de beste prestaties gemaakt. Moed en bereidwilligheid is wat ruiters terugzien in hun betrouwbare en vriendelijke partner die met zijn levenslust en hoge mate van motivatie en veel vreugde wordt bereden. De KWPN’er is vriendelijk en onverschrokken.

Fokgeschiedenis van KWPN-paarden

Oorsprong

De KWPN’er is een jong paardenras die in de twintigste eeuw voor het eerst intrede deed. De huidige zo geliefde warmbloed ontstond door een kruising tussen een Gelderlander en een Groninger evenals door de inmenging van volbloeden. Dit is tegenwoordig nog terug te zien aan het hoge aandeel van de volbloed, terwijl de twee Nederlandse paardenrassen hun typische raskenmerken aan de KWPN hebben meegegeven. Lichtvoetigheid en springvermogen zijn terug te leiden naar de lichtgebouwde Gelderlander. De wat zwaarder gebouwde Groninger gaf de warmbloed het krachtige postuur, waardoor uiteindelijk een veelzijdig en veerkrachtig sportpaard ontstond.

Fokmethodiek en verfijning

Het begin van de geregistreerde warmbloedfokkerij gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw en werd door meerdere regionale verenigingen vormgegeven, waarbij de specialisatie in de fok van werkpaarden de doorslag gaf. Aansluitend op de individuele eisen in de landbouw werd in het noordelijke deel van Nederland in de regio Groningen een sterk trek- en lastdier gefokt, terwijl in de zuidelijkere provincie Gelderland een lichter en sneller werkpaard ontstond. De klassieke Gelderlander als elegant koetspaard ontstond door de kruising met Engelse volbloeden, Yorkshire Coach Horses en Hackneys, die uit Frankrijk en Duitsland geïmporteerd werden.

Na de Tweede Wereldoorlog was er meer vraag voor een veelzijdig en betrouwbaar sportpaard. Als gevolg hiervan zijn de Gelderse bloedlijnen gesplitst om de KWPN fok van de inmiddels wereldwijd bekende spring- en dressuurpaarden voort te zetten. Omdat enkele fokkers de Gelderlander origineel wilden houden, en niet meewerkten aan de hervorming van het fokdoel, is deze fokrichting behouden. Naast Nederland als eerste fokgebied is de KWPN’er tegenwoordig ook in Europa en de VS ruim vertegenwoordigd. In het stamboek worden in principe vier fokrichtingen aangegeven. Afhankelijk van de aanleg en de geschiktheid worden bij de KWPN’er jaarlijks rond de 10.000 veulens als spring-, dressuur-, en trekpaard of Gelderlander gefokt, die op hun gebied topprestaties leveren.

Stamboek/fokverenigingen

Als onderdeel van het fokproces worden hengsten en merries, zorgvuldig geselecteerd op basis van fysieke aanleg en uitstekende prestaties. De hengsten worden volgens strenge richtlijnen van de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch geselecteerd en onderworpen aan een prestatieonderzoek. De procedure is net zo streng bij de fokmerries, die door keuringen en tests op basis van prestaties op hun prestatievermogen en kwaliteiten vakkundig worden beoordeeld. Daarnaast wordt jaarlijks de fokwaarde beoordeeld om daarmee de doorgave van genetische kwaliteit te waarborgen.

Speciale hengsten

Voor het stamboek van de Nederlandse warmbloeden is de gelijknamige fokvereniging voor spring-, dressuur- en trekpaarden zoals de Gelderlander, KWPN, verantwoordelijk. Door een fusie van meerdere regionale verenigingen bestaat de fokvereniging in zijn huidige vorm sinds 1970 en heeft ongeveer 26.000 leden.

Bijzonderheden KWPN paarden

Het wereldwijd bekendste paard van het ras KWPN is zonder twijfel Totilas. Het tot beste dressuurpaard ooit benoemde paard werd drievoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder. Het paard werd voor een ongekend bedrag van ongeveer 10 miljoen verkocht in Duitsland en als dekgeld voor dit paard betaal je €8.000,-.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *