Haflinger

Beschrijving van de Haflinger paarden

Haflinger zijn prettig in de omgang, hebben een prachtig uiterlijk en veelzijdig inzetbaar – Ze behoren dan ook niet voor niets tot de populairste pony’s die we kennen/ Het van oorsprong uit Zuid-Tirol afkomstige paard heeft zich ontwikkeld van trek- en lastpaard tot een moderne vrijetijdspony waar prima op gereden kan worden, die overtuigt door zijn veelzijdigheid. Of het nu gaat om dressuur en springoefeningen, rijden of buitenritten, Haflinger tonen zich keer op keer als betrouwbare en zelfverzekerde metgezel. Ook is de Haflinger een indrukwekkende verschijning met de harmonieuse en middelsterke bouw zien ze er robuust en sterk uit. Het behoeft geen paardenexpert om dit ras te herkennen – de typische voskleur in combinatie met het lichte haar is kenmerkend voor de Haflinger.

Uiterlijk

De Haflinger bereikt een stokmaat van ongeveer 138 tot 148 centometer en is een middelsterke en elegante pony met de juiste krachtige vormen en een harmonieuse lichaamsbouw. De goed aangezette, droge kop heeft een duidelijke utidrukking met grote neusgaten, beweeglijke oren en levendige ogen. Wenselijk zijn een niet te sterke piramidevormige hals van de juiste lengte die vloeiend in het lichaam overgaat, evenals een duidelijk vormgegeven en droge schouder en een gespierd en breed lang kruis.

Over het algemeen is de lichaamsbouw rechthoekig met een longitudinale ovale rib, een brede, goed gespierde borst en een lange goed gevormde schouder. De juise droge basis wordt getekend door duidelijke, grote gewrichten, niet te platte en harde hoeven en sterke aderen en een gespierde achterhand. Opvallend is de typische bontkleuring. Haflinger komen voor als Vos met verschillende kleurschakeringen, bij voorkeur als goudvos, en hebben licht, stijl lang haar. Ongewenst zijn steekharen en aftekeningen bij de benen.

Karakter

Haflinger zijn zeer aangename en stevige pony’s die door hun hoge prestatiegerichtheid en leergierigheid zeer geschikt zijn als gezins- en vrijetijdspaard. Lichte oefeningen in dressuur of in springen, maar ook als men-, rij- en therapiepaard – zijn divers inzetbaar en tonen hun betrouwbaarheid, zelfverzekerheid en loyaliteit. Ze zijn mensgericht, vriendelijk en ongecompliceerd in de omgang, met een opmerkelijke soberheid en luchtigheid

Fokgeschiedenis van Haflinger paarden

De Haflinger is oorspronkelijk een Zuid-Tirools bergpaard met een kleine bouw, die op de plateaus in de Tiroler Alpen werd ingezet als lichtvoetig paard waarvan de eerste vermelding van ongeveer 150 jaar geleden dateert. Genoemd naar de in de buurt van Meran liggende hoogvlakte Hafling, werd het gebruikt in de steile bergen en Alpiene valleien tussen Adige en Sarn als lastdier voor landbouw. De voorouder en oprichter van het ras Haflinger is de hengst 249 Folie, die in 1874 werd geboren op de fokkerij van de fokker Josef Folie in Schluderns.

Als afstammeling van een Galicische landmerrie en de oosterse hengst 133 El Bedavi XXII combineerde de goudvos Folie de robuustheid van een bergpaard en de elegantie en nobele uitstraling van een Arabier. Sindsdien is de fokkerij van de Haflingers sterk beïnvloed door de semi-oosterse hengst, omdat de grondleggers van de zeven bloedlijnen die er vandaag de dag bestaan allemaal naar hem terug gaan. Van lastpaard in oorlogen en de inzet als lastdier in de landbouw heeft de Haflinger zich tot op de dag van vandaag weten te ontwikkelen tot een modern vrijetijdspaard van internationale betekenis dat wereldwijd populair is en zuiver wordt gefokt. In Duitsland is Haflinger zelfs het sterkste ponyras ooit.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.