Fries paard

Beschrijving van het Friese paard

Friese paarden behoren zonder twijfel tot de bekendere rassen, omdat deze wonderschone paarde de aandacht direct trekken met hun imposante verschijning met donkere en glanzende vacht en golvende manen. Aan het begin van de 20ste eeuw werden ze nog met uitsterven bedreigd. Waren sie zu Beginn des 20. Jahrhunderts noch vom Aussterben bedroht, tegenwoordig zijn Friese paarden vanwege hun schitterende uiterlijk erg populair.

Geschikt voor de ruitersport, maar door hun Veelzijdigheid zijn ze ook zeer geschikt voor dressuur, een buitenrit of voor de kar. Steeds vaker wordt hun mooie uiterlijk ook getoond in shows, vooral ook vanwege de prachtige gang en de natuurlijke aanleg voor oefeningen van een hoog niveau. Ook op basis hiervan is het uit Nederland afkomstige Friese paard steeds sterker vertegenwoordigd in Europa.

Uiterlijk

Friese paarden bereiken afhankelijk van het geslacht een stokmaat van 150 tot 170 centimeter en vallen vooral op door hun donkere vacht. Of het nu een Merrie of hengst betreft, ieder Fries paard is Zwart, waarbij verschillende tinten kunnen voorkomen. Aftekeningen worden vanuit het fokken beschouwd niet toegestaan. Kenmerkend zijn de lange en volle manen, en lange golvende staart.

De bouw van het Friese paard wordt gevormd door een droge kop met groteogen en een gespierde hals. Het lichaam is in verhouding met een middellange hals die zich bij het hoofd versmalt, een schuine en lange schouder en een opvallende schoft. De licht gebogen rug is gespierd en middellang, welke doorloopt in een niet te kort en sterk afhangend kruis. De bouw moet krachtig zijn met duidelijk zichtbare gewrichten. Ook belangrijk zijn de goedgevormde hoeven en middellange bondage

Karakter

Vriendelijk en betrouwbaar – Friese paarden worden gekenmerkt door een ongecompliceerd en stabiel voorkomen en zijn door hun enorme veelzijdigheid geschikt voor de ruiter- en mensport. Hierbij zet de Fries al zijn kracht, geduld en zachtmoedigheid in. Een sterk karakter, temperament en een goede gezondheid met een hoge veerkracht is wat we willen zien.

Fokgeschiedenis van Friese paarden

De fokgeschiedenis van de hedendaagse Friese paarden gaat terug naar de jaren 1600 en 1700, in de tijd van de Spaanse bezetting in Nederland. In de provincie Friesland, waar het opvallende paardenras de naam aan dankt, wird de regionale koudbloed paarden gekruisd met iberische paarden, waaruit het huidige als Friezen bekende ras ontstond. Het paard werd niet alleen graag gebruikt als werkpaard, maar werd vanaf begin jaren 1800 ook als koninklijk trekpaard voor de elegante koetsen voor mensen met status ingezet.

In de loop van de jaren 1900 liep de populariteit van Friese paarden aanzienlijk terug, waardoor er in 1913 nog er slechts drie hengsten waren. Toegewijde fokkers hebben er voor gezorgd dat het fokken van het oude ras een opleving kreeg en de Friese paarden als einige Nederlandse paardenras ook een stuk cultureel erfgoed in stand hield. In het begin van het fokken van het ras werden nog Spaanse paarden gekruisd, nu werd er alleen nog binnen de bestaande populatie raszuivere paarden gefokt. Het fokboek van 1879 is dan ook niet meer in gebruik.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *