Fjoordpaarden

Beschrijving van de Fjordpaarden

Fjordpaarden zijn oorspronkelijk een uit het westelijk deel van Noorwegen stammend pony ras. die vaak Noors wordt genoemd en waarvan de ontwikkeling teruggaat tot aan de tijd van de Vikingen. Door de eeuwen heen kruisten Vikingen wilde paarden met Keltische rassen, wat uiteindelijk resulteerde in een robuust en krachtig bergpaard, welke vaak als werk- en trekpaard voor landbouwdoeleinden werd ingezet. Het ras werd uiteindelijk erkend rond de 19e eeuw door het stijgend aantal fokkerijen en werd vanaf 1907 zuiver gefokt. Naarmate de vraag naar werkpaarden afnam, daalden ook de aantallen van dit ras.

In Duitsland zijn Fjorden sinds midden 20ste eeuw vertegenwoordigd en vallen ze op door hun hoge prestatiedrang en prettige omgang waardoor het ideale vrijetijdspony’s zijn, die overtuigen door een hoog niveau van hun rijprestaties. Op veel gebieden inzetbaar en tegelijkertijd een robuuste uitstraling – hierdoor voldoen Fjorden aan de hoogste eisen die aan een vrijetijdspaard worden gesteld. Tot slot zijn er veel liefhebbers van het charmante uiterlijk aangezien een Fjord alleen raskenmerken heeft met een wildkleur vacht, die van bruine tot aan lichte kleuren een grote variatie biedt. Karakteristiek zijn daarbij de tweekleurige manen met een donkere, ook in de staart terug te zien, baan die traditioneel kort en rechtopstaand gehouden wordt. .

Uiterlijk

Formaat

Met een schofthoogte 135 tot 150 centimeter vallen Fjord paarden onder de voor pony’s kenmerkende stokmaat, waarbij hun gewicht rond de 375 kilo ligt.

De goed gevormde kop met een recht tot concaaf profiel wordt gekenmerkt door een plat breed voorhoofd en heeft een gering formaat. De Fjord heeft door de ver uitstaande oren en grote ogen een expressieve en goedaardige uitstraling. Het moderne rijpaardentype heeft een lange en soepele hals die tweekleurige rechtopstaande manen bevat, zoals zo kenmerkend is voor dit ras. Het robuuste lichaam heeft een brede borst, een schuin aflopende schouder, een goed gespierde rug met krachtige lendenen. De krachtige benen met opvallende gewrichten en sterke korte hoeven springen direct in het oog.

Vacht en kleuren

Qua uiterlijk hebben de Fjorden verschillende variaties van de wildkleur, met een vaal. Naast de meest voorkomende bruinvaal zijn ook rood- en grijsvaal en in een zeldzaam geval geel- en witvaal. Kenmerkend voor het ras is de witgekleurde mond, die ook wel melk- of meelmond wordt genoemd, evenals de zebrastrepen op de voor- en achterbenen. Ook zijn de manen opvallend met een donkere baan door het midden. De aalstreep loopt door over de rug in de tweekleurige staart. In principe zijn witte aftekeningen niet gewenst, maar worden bij onvolgroeide merries en ruinen wel geaccepteerd.

Basisgangen/bewegingen/bewegingsvolgorde

Fjorden hebben een goed uithoudingsvermogen en een stevige, ruime en actieve stap met flexibele bewegingen. Voor hun geringe hoogte is hun springvermogen opvallend.

Karakter

Fjord paarden maken indruk door hun kalme en ontspannen karakter, evenals hun kracht en evenwichtigheid, waarbij hun gezichtsuitdrukking geïnteresseerd en opmerkzaam is. Voor ruiters heeft het Fjord paard als voordeel dat ze prettig in de omgang zijn, maar zijn ze ook prestatiegericht en hebben ze uithoudingsvermogen, zijn ze ongecompliceerd in de omgang en betrouwbaar op het gebied van temperament, maar ook energiek en moedig bij buitenritten.

Fokgeschiedenis van Fjord paarden

Oorsprong

Afkomstig uit het westelijke deel van het vaste land van Noorwegen, gaat de ontwikkeling van Fjorden als zelfstandig ras terug tot de tijd van de Vikingen. In het ruige typisch Scandinavische berglandschap met fjorden en imposante rotskliffen ontstond door de kruising tussen Vikingpaarden en Keltische rassen het originele Fjord paard, uit het huidige Engeland en Ierland. De exacte verhouding tussen de kruising is niet helemaal duidelijk, toch is er een duidelijke overeenkomst met Mongoolse wilde paarden, die in het karakter van wilde paarden in de Fjord weerspiegeld wordt.

In aanloop naar het stijgende aantal nederzettingen van de Vikingen, ontwikkelde zich een klein bergwerkpaard, dat als last- en trekdier voor de landbouw werd ingezet. Fjorden waren eeuwenlang een daadkrachtig en stabiel werkpaard voor de akkerbouw en goederentransport. Rond 1820 werd de fokkerij van Fjord paarden eindelijk georganiseerd en de daaropvolgende jaren gekenmerkt door de kruising met de Noorse koudbloedrassen van de Equus, omdat de slechts 130 centimeter hoge Fjordpaarden in grootte en kracht moesten toenemen. Het ging echter gepaard met ongewenste ontwikkelingen in het karakter, waardoor vanaf 1886 rasaanpassing werd voltooid en vanaf 1907 zuiver werd gefokt zonder tussenkomst van vreemd bloed. Fjord paarden deden de daaropvolgende decennia dienst als werkpaarden, maar door de toenemende mechanisatie in de landbouw en transport in de jaren 60, nam hun aantal aanzienlijk af. Tegenwoordig worden Fjord paarden voornamelijk op het platteland gehouden, maar de aantallen nemen nog altijd af.

Speciale hengsten

Alle raszuivere Fjorden zijn terug te leiden naar drie hoofdlijnen terug. Deze stammen af van hengsten Yarblakken N 819, Hakon Jarl N 645 en Bergfast N 635 die allen afstammen van hengst Njal N 166 die wordt gezien als de voorvader van de zuivere fokkerij in Noorwegen.

Bijzonderheden van Fjordpaarden

Voor de juiste houding zijn voldoende bewegingsmogelijkheden, goede voeding en sociale contacten erg belangrijk. Fjorden voelen zich prettig als ze het hele jaar door buiten kunnen zijn in een groep met een tochtvrije schuilplaats, met voldoende voedsel voor in de winter. Een open stal met een grote ligplaats en voldoende uitloop is ook een mogelijkheid.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *