Appaloosa

Beschrijving van de Appaloosa paarden

Het Appaloosa paard – een leopard met opvallende vachttekening en huidvlekken. Het Amerikaanse paardenras is vooral populair in het westernrijden en die populariteit strekt tegenwoordig verder dan alleen het land van herkomst, de VS, maar is wereldwijd verspreid.

Door het hoge tempo en de uitstekende wendbaarheid waren ze vroeger op de ranch onmisbaar en zijn ze tegenwoordig zeer geschikt als western– en rijpaard. Opvallend voor het ras is de zogenaamde Leopard, die met verschillende vlekpatronen gepaard gaat. Van de schabrak tekening op de rug en heupen tot aan Palomino komen er verschillende kleuren voor, aangevuld met opvallende huidvlekken. En op basis van het opvallende uiterlijk is de gevlekte warmbloed een van de meest geliefde paardenrassen in Noord-Amerika.

Uiterlijk

Appaloosa bereiken een stokmaat van 142 tot 162 centimeter en worden gekenmerkt door de voor westernpaarden typische atletische lichaamsbouw met meestal een meer vierkante vorm. Een symmetrische en gespierde bouw zijn gewenst. Het hoofd moet een rechte en nobele neuslijn, ver uit elkaar staande ogen, middelgrote oren, en een goede vrije kaak hebben.

Verder is het fokdoel een slanke hals, lange schuine schouders en een vrij korte rug. De croupe is schuin en wordt omlijst door een diepe romp. De basis heeft een krachtige bouw en wordt door relatief korte benen, duidelijke vaten en gezonde hoeven gekenmerkt.

Opvallend aan de Appaloosa zijn de karakteristieke raskenmerken zoals de zogenoemde mensenogen met wit omrande pupillen, de streepte hoeven, opvallende vacht en de gevlekte huid. Op plaatsen die niet door de vacht worden bedekt, springen zwarte en roze vlekken in het oog, ook bij de mond.

De vachtkleuring van de Appaloosa is zeer gevarieerd, aangezien er 14 verschillende basis vachtkleuren door de Duitse fokvereniging, de APHCG, worden erkend. Ze omvatten alle soorten vlekken, met uitzondering van plaattekeningen en schimmel en worden meestal gekenmerkt door een tijgertekening van verschillende vormen die zo typerend is voor het ras. Het patroon van de vacht wordt in zeven verschillende patronen ingedeeld, waaronder schrabrak tekening of roan met enkele witte haren.

Karakter

Appaloosa zijn zeer prettig in de omgang en zijn prestatiegerichte paarden, die zich onderscheiden door hun grote uithoudingsvermogen en een hoge mensgerichtheid. Door hun rustige en kalme karakter zijn ze ideaal als familie- of rijpaard. Ook hun betrouwbare karakter en stabiliteit is opvallend.

De fokgeschiedenis van Appaloosa paarden

Het ontstaan van de Appaloosa gaat duizenden jaren terug, omdat al ver voor Christus paarden bestonden met een gevlekte huid, getuige de oude tekeningen en kunstwerken uit het huidige Europa, maar ook uit Azië. In de vroegmoderne periode, vanaf 1600, werden de gevlekte paarden uiteindelijk wijdverspreid in alle Europese landen en kwamen de Nieuwe Wereld van het Amerikaanse continent binnen via Spaanse veroveraars. Hier was het de indianenstam van Nez Percé, die het fokken in werking stelde en zo beduidend tot de ontwikkeling van het paardenras bijdroeg.

In 1877 stierven honderden Appaloosa toen de indianen in hun reservaat werden aangevallen, waardoor het bestand behoorlijk kleiner werd. De nieuwe start van de fok gaat terug tot de oprichting van de American Breeding Association in 1938, welke vooral door fokkers als Claude Thompson en Dr. Francis Haines opgezet werd. Tien jaar later werd het fokboek in gebruik genomen en een showevenement gehouden. Uit de eerst kleine populatie is het bestand van de Appaloosa in de jaren 90 met meer dan een half miljoen wereldwijd toegenomen. Sinds de jaren 70 zijn de typisch gevlekte paarden ook in Duitsland vertegenwoordigd. Het fokboek, dat in heel Europa van toepassing is, wordt nu bijgehouden door de Duitse fokkerijvereniging, de APHCG, die in 1994 werd opgericht.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.