Andalusiër

Beschrijving van de Andalusiër paarden

Andalusiërs zijn zonder twijfel de bekendste Spaanse paarden en maken furore onder andere door hun edele verschijning. Elegante schimmels met een harmonieuze lichaamsbouw – de uit het Zuidoosten van Spanje, vooral uit de regio Andalusië (vandaar de naam) afkomstige paarden zijn onmiskenbaar te herkennen aan hun aantrekkelijke uiterlijk.

Minder bekend is echter dat het bij de benaming Andalusiër niet gaat om een rassenaanduiding. Deze rasecht gefokte paarden worden sinds 1912 geregistreerd als PRE (Pura Raza Española, Ruur Spaans Ras), maar nog steeds vaak als Andalusiër aangewezen. Desondanks staan ze wereldwijd bekend als typisch Spaanse raspaarden en verheugen zich als zodanig in een grote populariteit als dressuur- en showpaard.

Exterieur

Ze worden gekenmerkt door een stokmaat van zo’n 150 tot 172 centimeter en een evenwichtig exterieur met een harmonieuze bouw. Karakteristiek is het licht gebouwde type, maar ook een gemiddelde of eerder korte vorm met grovere botstructuur komt voor. Het middellange, droge hoofd toont een rechthoekige vormgeving, een recht of licht bol profiel en mooi geplaatste oren.

Opmerkelijk bij Andalusiërs zijn bovendien de wijd geopende neusgaten, ovale en levendige ogen en een breed voorhoofd met een lichte bolling. De nek is middellang, loopt in een lichte boog en gaat over in een krachtig gespierde rug. Typisch voor dit ras zijn een brede schoft, korte en brede lendenen en een licht aflopende, ronde croupe (stuitbeen), die verder worden benadrukt door de laag aangezette staart met lang en dik haar. Het fundament laat goed geproportieerde lange benen zien, uiterst elastische enkels en compacte hoeven. Tot slot is ook de kleuring van het vel markant, want Andalusiërs zijn doorgaans schimmels in verscheidene schakeringen. Evengoed kunnen Rappen, zwarte paarden, vossen of bruine paarden voorkomen.

Karakter

Andalusiërs zijn zeer verstandige, edele en meegaande paarden, die overtuigen met een uitgesproken veerkracht en een natuurlijke, hoge mate aan gehoorzaamheid. Ze zijn energiek en temperamentvol, tonen groot vertrouwen in hun ruiter en gaan snel nauwe banden aan met hun verzorger. Typisch voor dit ras is bovendien de natuurlijke aanleg voor de rijkunst van de hogeschool dressuur, aangezien Andalusiërs van nature beschikken over een bijzonder talent voor verzamelen.

Fokgeschiedenis van de Andalusiër

Andalusiërs zijn van oudsher bekend als typisch Spaanse paarden en kunnen terugkijken op een een lange fokgeschiedenis. Het is aannemelijk dat hun oorsprong al ligt in de 3e eeuw n.C., want toen al leken de op het Iberische schiereiland gebruikelijke paarden op de huidige Andalusiërs. Ook bestaan er aanwijzingen dat er een nauwe verwantschap is met berbers.

De verspreiding over Europa, via hun oorspronkelijke gebied van herkomst Andalusië en Extremadura in het Zuidoosten van Spanje, vond vooral plaats in de Middeleeuwen. Toentertijd waren ze als rijpaard aan de Europese koningshuizen en vorstendommen zeer geliefd en werden ze vaak ingezet als militair paard. Het is dan ook deels aan de populariteit in de adellijke kringen te danken dat de paarden veel gefokt werden en onder de invloed van andere rassen kwamen zoals de Kladruber of de Lipizzaner – echter nog ver verwijderd van uniforme rassenstandaarden.

Bepalend voor de ontwikkeling en het voortbestaan van de Andalusiër was vooral de paardenfokkerij van de kartuizer monniken, die sinds de 15e eeuw bestond in Andalusië. Deze werd ook in de 17e en 18e eeuw voorgezet als fokkerij voor rasechte paarden, tegen het adellijke bevel in om ze te kruisen met zwaardere paarden. Sinds 1912 behoren de Andalusiërs tot het PRE ras (Pura Raza Española), waaronder sindsdien alle Spaanse paarden met overeenkomende afstamming vallen.

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer

Michelle Holtmeyer woonde na haar studie in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses ging werken. Nu voorziet ze je van nieuws over paarden & honden. Je kunt Michelle bereiken via m.holtmeyer@ehorses.de.

Related Posts

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *