Wij zijn ons tegenwoordig meer en meer bewust van onze eigen voeding. Wat eten we? Wat doet het met ons lichaam en zelfs met onze gemoedstoestand (denk aan depressiviteit, moeheid, maar ook ontzettend drukke kinderen die zich niet kunnen concentreren). Het wordt steeds meer bekend wat de invloed van suikers is in onze voeding en dat er erg veel producten zijn met “verborgen suikers”.
Ogenschijnlijk gezonde producten, maar als je goed gaat kijken op de etiketten blijken ze bomvol E-nummers en suikers te zitten.
Bewust paarden voeren
Ook in paardenland wordt men zich hier steeds bewuster van. Voerfabrikanten komen met voersoorten met weinig tot geen suiker en melasse. Wat mij betreft een ontzettend goede ontwikkeling.
Echter is het schrikbarend hoeveel supplementen er op de markt zijn die veel suikers bevatten.
Supplementen die pretenderen de gezondheid van je paard te verbeteren, maar eigenlijk weggegooid geld zijn. Sterker nog, in sommige gevallen schaadt het de gezondheid van het paard eerder dan dat het goed doet!
Maar hoe vindt je als paardeneigenaar nou je weg in die enorme markt van supplementen? Het zijn er tegenwoordig nog al niet wat en de ene beweert nog beter te zijn dan de andere.
De oplossing is simpel: leer etiketten lezen!
Op sommige etiketten staat het al kant en klaar: 70% suiker. Maar de meeste fabrikanten zijn slim en verwoorden het anders. Saccharose? Dat is in volksmond gewoon tafelsuiker. Dextrose? Niets anders dan druivensuiker. Glucosesiroop is een bind/zoetmiddel wat uit maïs komt. Maïs is een natuurproduct zal je denken, dus wat is daar mis mee? Om glucosesiroop te verkrijgen is een chemisch proces nodig. Ineens een stuk minder natuurlijk dus. Een aantal andere synoniemen voor suiker: maltose, maisstroop, glucosestroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop, sucrose, melasse(-stroop)
Dit zijn de zogenoemde geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker is ontdaan van vezels en daardoor verwerkt een lichaam deze suikers veel te snel (de zogenaamde “snelle suikers”). Het gevolg? Suikerpieken en een negatieve invloed op het energieniveau
Mineralen en vitamine helpen mee bij het verwerken van suiker in het lichaam, maar ook deze zijn niet meer aanwezig bij geraffineerde suiker en dus worden deze benodigde vitaminen en mineralen onttrekt elders in het lichaam zodat het alsnog de suiker kan verwerken. Hierdoor kan er op lange termijn zelfs een vitaminetekort ontstaan. Daarnaast tast geraffineerde suiker het immuunsysteem aan en brengt het allerlei processen in het lichaam in de war, zoals de hormoonhuishouding.
Zeker paarden die gevoelig zijn voor suikers, zoals de paarden met insuline resistentie, moeten ver uit de buurt van deze suikers blijven.
Daarnaast is het erg zinvol om naar doseringen van producten te kijken. Veel mensen worden heel blij van een emmer van 4 kg die ze voor weinig kunnen kopen. Vervolgens moet je een aantal flinke scheppen van het product per dag voeren. Allereerst moet je je dan afvragen: waarom een aantal van die enorme scheppen? Dat betekent dus dat de concentratie werkzame stof in het product laag is en wat zit er dan nog meer in aan vulstof?
Ook doe je dus maar relatief kort met die emmer. Bereken bij de aanschaf van een product eens de prijs per dag die je kwijt bent, dan zal je zien dat dat allemaal nog niet eens zoveel scheelt.
©Kelly van Prooijen – Phytonics