Binnen het Nederlands recht wordt de eigenaar dan wel de bezitter volledig aansprakelijk gesteld voor de schade die veroorzaakt wordt door een paard dat voor particuliere doeleinden wordt gebruikt. Paarden kunnen, hoe goed getraind ook, ineens onberekenbaar gedrag vertonen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Om je tegen door je paard veroorzaakte schade te verzekeren, is het een aanrader om een aansprakelijkheidsverzekering voor paarden af te sluiten. Naast de aansprakelijkheidsverzekering voor paarden zijn er tal van andere verzekeringen die je voor dit edele dier kunt afsluiten. We bespreken hier enkele.
Aansprakelijkheidsverzekering voor huisdiereneigenaren
Het Burgerlijk Wetboek regelt de aansprakelijkheid voor bezitters van dieren, waarbij er schade door het dier wordt aangebracht. Er zijn voor veel verschillende huisdieren aansprakelijkheidsverzekeringen af te sluiten. Hierbij ben je, deels of geheel, gedekt voor de schade die je huisdier bij anderen of aan bezittingen van anderen toebrengt. Let wel goed op de kleine lettertjes bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren. Deze verzekering dekt namelijk doorgaans alleen de schade die veroorzaakt is door kleine huisdieren. Voor paarden zal dan ook een afzonderlijke aansprakelijkheidsverzekering moeten worden afgesloten.
Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor paarden
Hoe lief, mak en goed getraind het dier ook is, een paard kan altijd onverwacht gedrag vertonen. Denk aan een paard dat schrikt en in paniek raakt. In het Burgerlijk Wetboek wordt er op het gebied van aansprakelijkheid bij dierenbezitters geen onderscheid gemaakt of de eigenaar een fout heeft gemaakt of niet. Je bent dan ook altijd aansprakelijk voor alle schade die voortvloeit uit de gedragingen van je paard. Door een aansprakelijkheidsverzekering voor paarden af te sluiten, voorkom je dat je de financiële gevolgen van die schade niet kunt dragen.
De gemiddelde aansprakelijkheidsverzekering voor paarden dekt de volgende schade:
- Persoonlijk letsel en materiële schade.
- Schade aan gehuurd pand: een ingetrapte staldeur kan net zo vervelend zijn als een kapot getrapte omheining van een weiland. Je bent als eigenaar van het dier aansprakelijk en kunt met deze verzekering de eigenaar van de staldeur of weilandomheining financieel compenseren voor de schade.
- Oninbare vorderingen: stel dat je schade krijgt door het paard van een ander. De eigenaar van dat paard is niet verzekerd voor die schade en kan de kosten van de schade niet betalen. In dit geval kan de module voor oninbare vorderingen ingezet worden. De door jou geleden schade zal in dat geval vanuit je eigen verzekering worden vergoed.
- Extra opties: je kunt de aansprakelijkheidsverzekering voor paarden vaak verder uitbreiden met extra dekkingen, bijvoorbeeld wanneer andere ruiters op je paard gaan rijden. Vaak zijn dergelijk extra dekkingen altijd tussentijds te wijzigen. Daarnaast is er de mogelijkheid om deelname aan ruiters, externe ruiters en privé-koetsritten te verzekeren met een paardenaansprakelijkheidsverzekering. Deze opties kunnen ook later worden toegevoegd.
Ziektekostenverzekering
Een paard kan altijd ziek worden. Dit kan ontstaan door een onbekende erfelijke afwijking, een blessure of een van de andere veelvoorkomende ziektes en aandoeningen bij een paard. De dierenartskosten kunnen enorm stijgen, zeker als het paard ook nog eens geopereerd moet worden. Soms zijn de dierenartskosten zo hoog dat je ze niet of niet ineens kunt betalen. Dit kan veel zorgen met zich meebrengen. Wil je geen zorgen hebben over mogelijke medische kosten van je paard, dan is het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor je paard een uitstekende oplossing. Verzekeraars bieden doorgaans verschillende pakketten. Hierbij stel je zelf samen welke voor welke ziektekosten je verzekerd wilt zijn. Hierdoor bepaal je automatisch je maandelijkse premie.
Pakketverzekering
Sommige verzekeraars bieden pakketverzekeringen aan, waarin je allerlei situaties als te verzekeren mee kunt nemen. Zo zijn er pakketten met dekking voor:
- Een ziekte met een acuut verloop
- Een ongeval
- Dekking van een merrie, dracht of de geboorte van een veulen
- Een levensreddende operatie
- Verdrinking
- Brand, blikseminslag, ontploffing of elektrocutie
- Transport binnen de Europese Unie
Bovenstaande opsomming is slechts een greep van de dekkingen die je in een pakket kunt verzekeren. Het voordeel van dergelijke verzekeringspakketten is dat je voor de meest voorkomende situaties verzekerd bent. Het kan ook echter een verzekering zijn die te uitgebreid is. Je betaalt dan voor dekking voor risico’s die je niet of niet snel loopt. Aan de andere kant past dat ook wel bij iedere verzekering, je hoopt er immers zo weinig mogelijk gebruik van te hoeven maken.
Overige verzekeringen
De aansprakelijkheidsverzekering en ziektekostenverzekering voor paarden zijn voorbeelden van verzekeringen die vaak door paardeneigenaren worden afgesloten. Daarnaast zijn er nog veel andere mogelijkheden. Je kunt bijna zeggen dat vrijwel alles te verzekeren is.
Castratie- en zwangerschapsverzekering
Iedere operatie gaat gepaard met risico’s. Dit is voor mensen zo en voor paarden is het niet anders. Wil je je hengst laten castreren, is er altijd ene risico op complicaties. In het ergste geval moet er noodeuthanasie worden gepleegd of overlijdt het paard plots. Hiervoor is de hengst te verzekeren.
Wel moet duidelijk zijn dat de testikels zich normaal hebben ontwikkeld en dat het paard voor de castratie in goede conditie was. Ook drachtige merries kunnen verzekerd worden tegen complicaties die tijdens de dracht of bevalling kunnen ontstaan.
Crematieverzekering
Je ontkomt er niet aan, uiteindelijk zal je paard komen te overlijden. Het liefst gebeurt dit pas wanneer het paard een respectabele leeftijd heeft, maar feit blijft dat het onvermijdelijk is. Wil je je dier een waardig afscheid kunnen geven, kun je je verzekeren voor de kosten van crematie. Vaak is het transport van de plaats waar het dier is overleden naar het crematorium ook gedekt door deze verzekering.
Chirurgie verzekering
De rekening voor een operatie van je paard is meestal een zeer gepeperde rekening van al snel enkele duizenden euro’s. Meestal is er sprake van een acute situatie, waarbij direct ingrijpen nodig is. Niet iedere paardeneigenaar kan direct een factuur wat in de duizenden euro’s loopt betalen. Deze verzekering is dan ook geen overbodige luxe.