Je paard is je grote liefde en daar zorg je graag goed voor. Samen een stukje rijden, paardensport beoefenen en een stevige poetsbeurt mag er niet aan ontbreken. Weet je wat ook erg leuk en goed voor je paard is? Zelf paardensnacks maken. We geven je hier enkele tips voor de lekkerste zelfgemaakte paardensnoepjes.
Wanneer gebruik je paardensnoepjes?
Er zijn veel verschillende redenen om je paard met een snoepje te belonen. In de eerste plaats puur om je beste vriend eens te verwennen met iets dat extra lekker is. Verder worden snoepjes voor paarden vaak gebruikt als beloning, bijvoorbeeld na een zware training of als motivatie of aanmoediging om een bepaalde angst te overwinnen.
Voordelen van paardensnoepjes zelf maken
Weet wat je eet is een gulden regel voor mensen, maar ook voor paarden is het belangrijk dat je weet wat je ze geeft. Paardensnoepjes die je in de winkel koopt zien er altijd veelbelovend uit en je paard smult er enorm van. De keerzijde is echter dat veel van die paardensnoepjes weinig tot geen voedingswaarde hebben en wel boordevol granen en suikers zitten, iets wat niet heel goed voor de gezondheid is. Zeker als je paard wat aan de zware kant is en wel wat gewicht mag kwijtraken, is het niet zo’n goed idee om veel van dat soort ongezonde voorverpakte paardensnoepjes te geven.
Deze voorverpakte snoepjes kunnen ervoor zorgen dat het paard minder van de verantwoorde voeding neemt en daardoor voedingsstoffen tekort komt. Door zelf de snoepjes te maken, weet je exact wat er in zit. Je kunt de snoepjes zo maken dat ze, naast dat ze gezond en verantwoord zijn, het hoofdvoer van het paard aanvullen. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het ook nog erg leuk je paard te zien smullen van iets dat je helemaal zelf hebt gemaakt. Je leest hier enkele recepten voor lekkere, gezonde en verantwoorde paardensnoepjes en -snacks.
Voordelen van paardensnoepjes zelf maken
Weet wat je eet is een gulden regel voor mensen, maar ook voor paarden is het belangrijk dat je weet wat je ze geeft. Paardensnoepjes die je in de winkel koopt zien er altijd veelbelovend uit en je paard smult er enorm van. De keerzijde is echter dat veel van die paardensnoepjes weinig tot geen voedingswaarde hebben en wel boordevol granen en suikers zitten, iets wat niet heel goed voor de gezondheid is. Zeker als je paard wat aan de zware kant is en wel wat gewicht mag kwijtraken, is het niet zo’n goed idee om veel van dat soort ongezonde voorverpakte paardensnoepjes te geven.
Deze voorverpakte snoepjes kunnen ervoor zorgen dat het paard minder van de verantwoorde voeding neemt en daardoor voedingsstoffen tekort komt. Door zelf de snoepjes te maken, weet je exact wat er in zit. Je kunt de snoepjes zo maken dat ze, naast dat ze gezond en verantwoord zijn, het hoofdvoer van het paard aanvullen. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het ook nog erg leuk je paard te zien smullen van iets dat je helemaal zelf hebt gemaakt. Je leest hier enkele recepten voor lekkere, gezonde en verantwoorde paardensnoepjes en -snacks.
Wortel- en havermoutkoekjes
Benodigde ingrediënten:
- 2 wortelen
- 2 appels
- 500 gram havervlokken
- 50 ml melk
- 2 el suikerbietensiroop
- 1 el honing
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 ° C. Leg alvast wat bakpapier op de bakplaat. Heb je geen bakpapier, gebruik dan een bakplaat en vet deze in.
Was de appels en wortels en rasp ze vervolgens met een fijne rasp.
Doe de havermout met de melk in een aparte kom en mix dit tot er een dikke pasta ontstaat. Vervolgens voeg je de geraspte appel en wortel toe. Ook de overige ingrediënten mogen nu aan het mengsel worden toegevoegd. Meng de ingrediënten goed door elkaar en verdeel het gelijkmatig over de bakplaat.
Plaats het geheel in de oven en bak het in ongeveer 30 minuten af. Laat hierna het geheel afkoelen en breek het in kleine stukjes om zo aan je paard te voeren.
Rode biet koekjes
Benodigde ingrediënten:
- 100 ml bietensap
- 300 gram havervlokken
- 200 gram suikerbietensiroop
- 350 gram volkorenmeel
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 150 ° C. Leg alvast wat bakpapier op de bakplaat. Heb je geen bakpapier, gebruik dan een bakplaat en vet deze in.
Doe alle ingrediënten in een kom en meng het door elkaar tot er een glad deeg ontstaat.
Verdeel het deeg in lange rollen en snij ze in plakken van twee centimeter dikte. Leg ze op het bakpapier en bak ze in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Deze koekjes zijn heel makkelijk te bereiden, maar zijn niet direct gebruiksklaar. Voor het beste en lekkerste resultaat laat je de koekjes één week drogen alvorens ze aan je paard te geven.
Fruitige paardensnoepjes
Benodigde ingrediënten:
- 3 appels
- 2 rijpe peren
- 200 gram honing
- 500 gram havervlokken
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 ° C. Leg alvast wat bakpapier op de bakplaat. Heb je geen bakpapier, gebruik dan een bakplaat en vet deze in.
Rasp de peren en appels met een fijne rasp. Meng de havervlokken met de honing en voeg toe aan de peren en appels. Meng alles door elkaar tot er een taai deeg ontstaat.
Vorm het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot broodjes en snijd in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter dik. Vorm de stukken tot de grootte van een twee euromunt en leg ze op de bakplaat.
Bak het geheel ongeveer 20 minuten in de oven en laat aansluitend afkoelen.
Banaan sticks
Benodigde ingrediënten:
- 4 rijpe bananen
- 300 gram havervlokken
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ° C. Leg alvast wat bakpapier op de bakplaat. Heb je geen bakpapier, gebruik dan een bakplaat en vet deze in. .
Pureer de bananen tot er een fijne puree ontstaat. Voeg de havervlokken toe en werk alles tot een glad deeg.
Het deeg moet niet te papperig zijn. Is dat wel het geval, kun je er wat havervlokken aan toevoegen. Vorm van het deeg kleine reepjes van ongeveer een centimeter dik en leg ze op de bakplaat.
Bak het geheel 20 tot 30 minuten in de oven en laat aansluitend afkoelen.
Lijnzaadsnoepjes
Benodigde ingrediënten:
- 150 gram lijnzaad
- 30 gram sesamzaad
- 100 gram zonnebloempitten
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl gedroogde Italiaanse kruiden
- 200 ml water
Voorbereiding:
Meng alle ingrediënten in een grote kom. Vervolgens voeg je het water toe en roer je het geheel goed door elkaar. Daarna laat je het mengsel 20 minuten rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 ° C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het beslag gelijkmatig over het bakpapier. Het is voor de garing goed om het mengsel gelijkmatig over de bakplaat te verdelen. Je kunt eventueel op de bovenzijde wat bakpapier leggen, zodat je het geheel met een deegroller beter uit kunt rollen. Verwijder het bovenste vel bakpapier voor je de bakplaat de oven in doet.
Doe de bakplaat in de oven en bak het geheel in ongeveer 20 minuten gaar. Snij de snoepjes in stukjes, draai ze om en laat de onderkant nog krokant worden door het geheel nog voor een minuut of tien terug in de oven te doen. Hierna laat je ze afkoelen en zijn ze klaar om je paard heerlijk van te laten smullen.