Tussen februari en mei wordt het overgrote deel van de veulens geboren. Een heugelijke periode, waarbij je je merrie ziet veranderen in een zorgzame moeder. Het is ook het moment waarop er over een naam voor het veulen nagedacht moet worden. Bij baby’s hebben ouders soms al ver voor de zwangerschap de ideale naam in hun hoofd. Toch is het vinden van een mooie naam voor paardeneigenaren ook erg belangrijk. Een paardennaam moet goed doordacht worden. Je wilt immers dat de naam bij het uiterlijk en karakter van je veulen past. Het lastige daaraan is dat je de tijd moet krijgen om het veulen te leren kennen.
Paardenpaspoort
Zorg ervoor dat je volledig tevreden bent met de naam die je kiest. De naam zal namelijk in het paardenpaspoort worden geregistreerd en wellicht in het kader van fokkerij en paardensport op nog meer officiële documenten. Krijg je dan achteraf spijt van de naam, kost het veel geld om dit te wijzigen naar een andere naam. Gelukkig heb je wel wat tijd om met een goed doordachte naam voor je veulen te komen. Normaal gesproken moet een veulen binnen zes maanden na de geboorte gechipt zijn en over een paardenpaspoort beschikken. In de tussentijd kun je vast wel een mooie naam verzinnen.
Niet gebonden aan regels
Heb je een veulen dat je puur voor recreatief gebruik gaat houden? Je gaat er dus niet mee fokken en hebt ook niet de intentie er de top van de paardensport mee te gaan bereiken. Als je het veulen dan ook niet bij een stamboek gaat aanmelden, zijn er geen regels voor het kiezen van een naam. Kies een naam die je mooi vindt. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de tekening van het veulen of het karakter. Misschien kun je zelfs iets over de periode of het tijdstip waarop het veulen geboren is in de naam verwerken.
Rasgebonden regels
Heb je een rasveulen gekregen en wordt het geregistreerd in het stamboek van het ras? In dat geval is de kans heel groot dat de naam van het veulen wel aan bepaalde regels moet voldoen. Voor ieder stamboek gelden andere regels als het gaat om de naam van het veulen. Het Fjordenpaarden Stamboek kiest er bijvoorbeeld voor om ieder jaar een letter aan te houden. Ieder fjord veulen dat dan geboren wordt, moet een naam krijgen die begint met de letter van dat jaar.
Er zijn ook stamboeken die willen dat er een naam gekozen wordt met enkele overeenkomsten met de namen van de ouders erin verwerkt. Het is bij professionele fokkers ook gebruikelijk om de stalnaam voor of achter de naam van het veulen te gebruiken. De gewoontes op het gebied van het kiezen van een naam verschilt ook van land tot land. In de Verenigde Staten wordt voor bepaalde paardenrassen ook wel gekozen om de namen van de vader en de moeder (deels) samen te stellen om zo de naam van het veulen te vormen.
Voorbeelden
Wil je weten welke regels voor het ras van jouw veulen gelden? Dan kun je dit navragen bij het stamboek van het ras. We vermelden hier enkele rassen en de bijbehorende regels voor naamkeuze vanuit het bijbehorende stamboek als voorbeeld.
De regels voor namen voor Friese paarden
Veel eigenaars van Friese paarden kiezen voor een traditionele Friese naam voor hun veulen. Laten we wel wezen dat dit allesbehalve een verplichting is, maar het wordt wel enorm op prijs gesteld. Hierdoor kom je in het buitenland zelfs Friese paarden met een Friese naam tegen. Het is binnen de fokkerij van Friese paarden ook gebruikelijk om na de naam van het Friese paard de naam van een bij het KFPS geregistreerde stal te vermelden. Het Friese stamboek hanteert enkele letters per jaar, waar je bij de naamkeuze uit kunt kiezen. De afgelopen jaren waren dat:
- 2017 D, E, F
- 2018 G, H, I
- 2019 J, K, L
- 2020 M, N, O
- 2021 P, Q, R, S
De regels voor namen van KWPN’ers
Voor registratie in het stamboek van de KWPN’er zijn er nauwelijks tot geen regels verbonden aan de naam van een veulen. In de basis is het alleen zo dat de naam van het veulen moet beginnen met de letter die bij dat jaar hoort.
In 2020 moet de naam van een KWPN veulen met een P beginnen om in aanmerking te komen voor registratie in het stamboek. Voor de traditionele werkpaarden is de echte Hollandse naam nog zeer populair. Voor paarden die in dressuur op springen actief zijn, worden vaak wat modernere namen gebruikt. Soms wordt de naam van de moeder of grootmoeder in de naam van het veulen verwerkt om een lijn door te zetten. Een naam hoeft niet uniek te zijn en de meest gekke constructies kunnen voorkomen. Soms komen er trends voor, zoals het vernoemen van je paard naar een bepaalde plaats of wijk, zoals Chicago of Brooklyn.
De regels voor namen voor registratie in het NRPS
VHet NRPS staat voor het Nederlandse Rijpaarden en Pony Stamboek. In het Nederlandse Rijpaarden en Pony Stamboek staan edele Nederlandse sportpaarden met minstens 1/8 Arabisch bloed. Het is een heel veelzijdig stamboek met de focus op sportprestaties en prestaties binnen de fokkerij.
Met een NRPS paard heb je een streepje voor op andere paarden, omdat het dier bewezen geschikt voor dressuur en springen is. Voor de registratie in NRPS zijn er wel voorwaarden aan de naam van het veulen verbonden. Als het veulen een hengst is, moet de naam altijd beginnen met de eerste letter van de vader. Dit voorschrift is alleen van toepassing op een hengstenveulen. Bij een merrieveulen staat de keuze voor een naam geheel vrij.
De regels voor namen van haflingers
Er zijn niet veel regels op het gebied van namen voor het stamboek van haflingers. In de basis mag je zelf kiezen welke naam je veulen krijgt. Wel dient de naam van een hengstenveulen te beginnen met de eerste letter van de naam van de vader en de naam van een hengstenmerrie met de eerste letter van de naam van de moeder.