Je hebt besloten een paard te kopen en daarmee gaat een jarenlange droom in vervulling. Een goed paard kost in aanschaf en onderhoud behoorlijk wat geld. Je voorkomt graag dat deze droom verandert in een nachtmerrie, omdat het papierwerk dat voor de koop nodig is niet in orde is. We vertellen je daarom meer over het opstellen van een koopcontract voor een paard.
Wettelijke vereisten aan het koopcontract
Afhankelijk van het onderwerp van de koop kunnen er vormvereisten aan een koopcontract verbonden. Een vormvereiste betekent dat het contract bepaalde onderdelen moet bevatten om rechtsgeldig te zijn. Een koopcontract voor een paard is echter vormvrij, er hoeven geen specifieke onderdelen in het contract te staan. Sterker nog, een contract is bij het kopen van een paard helemaal niet verplicht. Wel raden we je ten zeerste aan om de afspraken over de koop vast te leggen in een contract. Wil de verkoper hier niet aan meewerken? Vraag je dan af wat de reden daarvan is en of het wel verstandig is om een paard van deze verkoper te kopen. Overigens is door het doen van mondelingen toezeggingen ook de koop gesloten. De bewijslast met betrekking tot conflicten over afspraken ligt hier een stuk gecompliceerder.
Wat moet er in ieder geval in het koopcontract staan?
Een goed koopcontract bestaat uit minimaal de volgende onderdelen:
- Naam en adres van zowel de koper als de verkoper.
- Het aankoopbedrag dat je gaat betalen voor het paard.
- Het doel van het paard, zeer uitgebreid beschreven – fok, springen, mennen, etc.
- Chip- en paspoortnummer van het paard.
- Een duidelijk beschrijving van het paard, inclusief de uiterlijke kenmerken.
- Zijn er speciale mededelingen over het paard gedaan of zijn er punten vanuit je onderzoeksplicht naar voren gekomen? Neem deze ook op in het contract.
Aanvullende bepalingen voor het contract
Je kunt het koopcontract zo uitgebreid maken als jij en de verkoper willen. Zo kun je de leveringsdatum en wijze van levering opnemen. Brengt de verkoper het paard of haal je het op en wanneer vindt de overdracht plaats? Vermeld ook een eventuele proeftijd en de voorwaarden ervan.
Het is gebruikelijk het paard dat je gaat kopen te onderwerpen aan een medische keuring. Vermeld in het contract wie de kosten van die keuring draagt, jij of de verkoper. Neem ook de zogenaamde ontbindende voorwaarde van de keuring op. Dit betekent dat je op basis van de in het contract vermelde uitkomsten van de keuring de koop alsnog kunt ontbinden. Neem daarnaast foto’s van het paard in het contract op. Foto’s dienen daarbij weer te geven hoe het paard er voor aflevering uitziet.
Wat houdt een proeftijd in?
De proeftijd werd al even kort vermeld bij de aanvullende punten die je in een koopcontract kunt opnemen. Omdat de proeftijd een vrij specifiek onderdeel van een koop is, lichten we dit wat verder toe.
Het is altijd verstandig om een proeftijd af te spreken. Je krijgt de kans om het paard te leren kennen en te ontdekken of het wel voldoet aan het beeld dat jij van het voor jou ideale paard hebt. Ook eventuele storende kenmerken die niet door de verkoper zijn genoemd komen bij een proeftijd sneller aan het licht. Niet iedere verkoper zal bereid zijn om hier aan mee te werken. Weigert bij jou de verkopende partij akkoord te gaan met de voorgestelde proeftijd, vraag dan wat daar de reden van is. Vraag je af of je een paard wil kopen bij een partij die pertinent niet akkoord gaat met een proeftijd.
Voorwaarden van een proeftijd
Er zijn diverse voorwaarden die je in een proeftijd kunt opnemen: voorwaarden die heel belangrijk zijn voor een correct verloop en voorwaarden die voor jouw gevoel en die van de verkoper heel belangrijk zijn.
Begin bij de duur van de proeftijd. Hier zijn geen limiterende beperkingen aan verbonden, maar een proeftijd die erg lang duurt is voor niemand heel wenselijk. Gemiddeld genomen kiest men een proeftijd van twee tot drie weken. Je hebt voldoende tijd om te kijken of jij en het paard een klik hebben met elkaar. Leg ook vast waar het paard tijdens de proeftijd staat. Iedere koper kan begrijpen dat het voor de verkoper wel een ding is om het paard zomaar mee te geven aan de verkoper. Wie zegt namelijk dat het paard daar een goed onderkomen heeft? Wordt wel hetzelfde voer gegeven gedurende de proefperiode? Zodra de koop definitief is, dient de verkoper de koper te vertrouwen als nieuwe verzorger van het paard. Maar wat nu als er in de proefperiode niet goed (genoeg) voor het paard gezorgd wordt en de koop in de proeftijd wordt ontbonden? Dan zit de verkoper met de gevolgen van de ontoereikende zorg. Wanneer koper en verkoper niet te ver bij elkaar uit de buurt zitten, wordt dan ook wel eens overeengekomen dat het paard tijdens de proeftijd bij de verkoper verblijft.
Denk ook na over wie de kosten van het paard tijdens de proeftijd draagt. Betaalt de koper de stalling en het voer of komt dit op rekening van de verkoper te staan? Als de verkoper die kosten draagt, worden deze kosten dan verrekend met de koopprijs? Wat doe je met de schade die een paard mogelijk aanricht tijdens de proefperiode? De verzekering van de koper zal de schade niet dekken zolang het paard nog niet in juridisch eigendom van de koper is gekomen. Spreek ook af wat de koper wel en niet mag ondernemen met het paard in de proefperiode.
Ontbindende voorwaarden
Er zijn diverse redenen om een koop in de proeftijd te ontbinden. Het ontbreken van de klik tussen jou en het paard is een van de punten. Ook kan het zijn dat er een lichamelijke kwestie bij het paard naar voren is gekomen die jou niet bekend was. Om hierbij discussie te voorkomen, leg je de voorwaarden van ontbinding tijdens de proefperiode vast in het koopcontract.