Steeds meer krijgen wij vragen over het belang van een koopcontract. Is dit strikt genomen noodzakelijk. Het is geen plicht om een koopcontract te gebruiken. Maar wel raadzaam.
Waarom. Omdat er afspraken worden vastgelegd. Wat hebben partijen afgesproken. Wie zijn de partijen. Welke prijs is overeengekomen. Zijn er bijzonderheden over het paard vastgelegd in het contract. Voor welk doel wordt het paard aangekocht. Wat zijn de verwachtingen.
Het vastleggen van die afspraken is van belang na de koop. Stel het paard heeft een verborgen gebrek. Dan ligt vast wie de verkoper is, dan ligt vast wat de koopsom is.
Laatst kreeg ik een vraag over de koop van een paard. Helaas was er geen contract waarin afspraken waren vastgelegd. Problematisch is dat de koper een deel van de koopsom per bank heeft betaald en een deel contant. Hoe bewijs je wat je werkelijk voor het paard hebt betaald. Hoe bewijs je dat je het bewuste paard van wie hebt gekocht. Allemaal zaken die een rol spelen op het moment dat er problemen zijn met een paard.
Beter is om afspraken vast te leggen in een contract. Je kunt zelf iets opstellen. Of je gebruikt een voorbeeld koop contract. Een contract voorkomt een hoop narigheid achteraf.