Koop je een jong paard of een paard dat nog niet mak gemaakt is? Dan wil je het inrijden, wat feitelijk een paard de basis van het rijden aanleren betekent. Hoe werkt dat inrijden nu en waar let je zoal op?
De geschikte leeftijd
Het spreekt voor zich dat je niet een paar maanden na de geboorte van een veulen al met inrijden begint. Wat is dan wel een geschikte leeftijd? Het is vrij gebruikelijk dat een paard op de leeftijd van drie à vier jaar wordt ingereden, maar je moet je afvragen of dat wel echt heel goed is. Het skelet is pas met 5,5 jaar volgroeid, ongeacht het ras van het paard. Pas dan is het bottenstelsel stevig genoeg om de belasting van het inrijden aan te kunnen. Net als bij mensen heeft een paard groeischijven en deze zijn van kraakbeen. Kraakbeen is veel zachter dan bot en is daarmee gevoeliger voor kwetsuren en overbelasting. Bij het bepalen van het juiste moment om met inrijden te beginnen, kijk je naar het schema van het dichtgroeien van de groeischijven en niet zozeer naar het uiterlijk van het paard. Omdat de groei van een paard voor ieder ras dus gelijk is, is het dichtgroeien van de groeischijven vrijwel vastgesteld. Nu hoef je niet per se met inrijden te wachten tot alle groeischijven zijn dichtgegroeid, maar hoe langer je wacht hoe beter het is. Het zijn de groeischijven in de rug die als laatste volgroeid zijn. Alleen al om chronische rugschade te voorkomen is het verstandig om de groeischijven zoveel mogelijk dicht te laten groeien, voordat je het paard zwaarder gaat belasten.
De stappen voor het inrijden van een paard
Het inrijden van een paard is in te delen in zeven hoofdstappen. Bij iedere stap geldt dat rust, geduld en ontspanning bij degene die het paard inrijdt enorm belangrijk zijn. De zeven stappen voor inrijden zijn:
- Grondwerk (basiscommunicatie)
- Schriktraining (obstakels)
- Inladen in trailer
- Basisbeginselen van besturing: rechts en links, voorwaarts en achterwaarts, halthouden
- Werken met het dragen van een last: eerst de zadel en later de ruiter
- Communicatie met dragen van de ruiter
- Wennen aan verkeer en buitenrijden
Hierbij is duidelijk te zien dat er pas vanaf de vijfde stap met een daadwerkelijke belasting wordt gewerkt.
Lichtere belasting
Jij en je paard hoeven echt niet stil te zitten totdat je paard en jaar of vijf is. Met een lichtere en vrij onbelaste training kun je al veel eerder beginnen. Denk hierbij aan de basis van grondtraining aan de lijn. Ook het contact tussen mens en paard is onderdeel van het mak maken van het paard. Dit contact start natuurlijk al veel eerder en kan bestaat uit eenvoudige aanrakingen, poetsen en hoeven uitkrabben. Hoe eerder je hiermee begint, hoe sneller een paard went aan deze handelingen. Rond de leeftijd van een jaar of vier kan het paard intensiever getraind worden op grondwerk. Hiermee maak je de spieren sterkeren soepeler. Bij het grondwerk leer je echt de basis aan je paard. Denk hierbij aan aanrakingen aan de benen en het geven van een voetje – uiteindelijk voor het uitkrabben van hoeven – en het omdoen van een halster. Je breidt dit uit naar het doen van soepele overgangen en zijwaartse en achterwaartse bewegingen.
Schriktraining
Schriktraining is belangrijk om je paard te laten wennen aan diverse obstakels die het tegen kan komen. Het doel is dat je paard van deze zogenaamde dagelijkse obstakels niet volledig van slag raakt en ontspannen reageert, zonder bokken. Je begint met het laten wennen aan standaard zaken als het halster en een zweepje, en breidt dit stapsgewijs uit. Denk hierbij aan obstakels als een balk, maar ook aan dagelijkse zaken als een deken, paraplu, afspuiten, de tandarts en ontwormen. Door dit goed te trainen maak je de dagelijkse verzorging een stuk eenvoudiger. Gaat de schriktraining je paard makkelijk af? Dan kun je alvast voorbereiden op het trailerladen en je paard laten wennen aan het bewegen door een nauwe doorgang.
Inladen in trailer
Het maakt niet uit met wat voor doel jij een paard koopt, de training voor trailerladen is onmisbaar. Want stel nu dat je met spoed met het paard naar de dierenarts moet. Het is ziek, ernstig gewond of er is een andere reden waarom je niet op gedoe met trailerladen zit te wachten. Het is erg belangrijk dat je paard went aan het probleemloos betreden van de trailer. Het is een kleine ruimte waar het paard zonder de juiste training zich niet op zijn gemak voelt.
Besturen van het paard
Bij het eerdere grondwerk heb je de basis voor de besturing al gelegd. Bij deze stap sta je op kortere afstand van het paard en gebruik je de teugel en het zweepje. Dit is de stap waarbij je het paard aanleert om de hals in te buigen.
Werken met het dragen van een last
Ook bij deze stap werk je opbouwend. Begin met een touw over de rug en daarna laat je het paard wennen aan de druk van de singel en vervolgens de barebackpad. Wanneer dit goed gaat, plaats je het zadel en pas daarna gaat de ruiter op het paard zitten. Eerst hang je op de rug, daarna lig je en als dat goed gaat, gooi je je been over de rug. Zorg ervoor dat er iemand is die hiervoor bij je blijft. Je ‘partner’ is namelijk eerst de persoon die het paard met het touw leidt. Zodra de ruiter op een ontspannen paard zit, kan de besturing langzaam worden overgenomen.
Communicatie met de ruiter
Is het paard volledig gewend aan de ruiter? Het longeertouw kan dan worden weggelaten en eerdere stappen kunnen worden gevolgd met de ruiter op de rug. De eerder geleerde patronen kunnen nu met de ruiter worden uitgevoerd.
Wennen aan het verkeer en buitenrijden
Loop eerst buiten naast je paard en vervolgens kun je dit uitbreiden naar buitenlopen met ruiter op de rug onder begeleiding van een ervaren paard. Met geduld en stapsgewijs uitbreiden wordt ook jouw paard een ervaren paard.