Western Riding

Western rijden – van het werk op de ranch tot rijstijl

Deze rijstijl is niet alleen in de USA, zijn land van herkomst, zeer populair. Ook in Europa en Nederland zijn er veel western rijders. Voor een leek zien deze ruiters eruit als cowboys in het zadel. En dat is helemaal niet zo gek – tenslotte ontwikkelde deze discpline zich vanuit het werk van de cowboy met zijn paard op een ranch. Als eerste prioriteit hoedden zij het rundvee en begeleidden ze de kuddes naar nieuwe weides. Door de bijzondere vaardigheden van de paarden ontwikkelden zich de paardenrassen verder en werden ze perfect geschikt voor het samenwerken met hun ruiter. Vanuit de verschillende eisen aan de paarden ontwikkelden ze meer dan 15 disciplines, die deel uitmaken van de western rijstijl. In de indivuele disciplines worden toernooien en wedstrijden gehouden, zodat western rijders vaak ook toernooi ambities hebben. Zo worden onder andere wedstrijden in Western Riding, Western Horsemanship, Cutting (let op: dit moet de NL link worden) of Western Pleasure gehouden. Een andere grote groep binnen de western rijders zijn de vrijetijdsrijders. Zij rijden met hun paarden ook in een van de disciplines en maken gebruik van de uitrusting van het western rijden, zoals een westernzadel.

Disciplines binnen het western rijden

De bekendste subdisciplines binnen het western rijden zijn Reining, Cutting en Trail. Reining is een vorm van dressuur binnen de western rijstijl, die bijna overal in galop wordt gereden. De ruiters krijgen een vastgelegde taak of parcours, ook wel pattern genoemd. In zo‘n pattern zijn lessen zoals tempoverschillen, stops, achteruit rijden en draaiingen opgenomen. Deze te voltooien lessen volgen elementen uit de oorspronkelijke dagelijkse werkzaamheden en worden artistiek geïmplementeerd in de dressuur. Sinds 2000 is Reining een FEI-Discipline en wordt het uitgevoerd op de Wereldruiterspelen.

Bij Western Pleasure staan de gangen en het totaalplaatje van paard en ruiter centraal. De ruiter stelt zijn paard voor in de diverse basisgangen en in de extented trot. De begeleiding door de hand van de ruiter dient zeer subtiel te zijn, zodat het bijna niet te merken is. Bovendien moet het paard netjes aan de beugel lopen. De scheidsrechters beoordelen het ritme van het paard, de invloed van de ruiter en ook het uiterlijk van beiden. Daarom dragen Pleasure ruiters vaak geborduurde shirts of laarzen met opvallende versiering.

Geschikte western paarden

Typische paardenrassen, die worden ingezet voor western rijden zijn het Quarter Horse, Appaloosa of het Paint Horse. Deze rassen worden sinds jaar en dag gefokt voor de inzet als western paard. Het western rijden heeft in de afgelopen decennia duidelijk aan populareit gewonnen en steeds meer mensen wijden zich aan deze discipline. Ook beginners vinden hier zeer goed hun weg in en krijgen een gedegen training.

Related Posts

No Content Available
Next Post