Voltige – Acrobatiek te paard

Acrobatiek te paard

Acrobatische oefeningen en in een cirkel galopperende paarden – zodra turnen in het middelpunt van de rijsport staat kan er alleen sprake zijn van voltige. Letterlijk komt voltigeren van de Franse uitdrukking „la voltige“: een sprong over het paard. Deze discipline omvat het uitoefeningen van acrobatische of turnsport oefeningen. Deze figuren worden getoond op de rug van het paard, in overeenstemming met de bewegingen van het paard. Hierbij longeert een trainer – als onderdeel van het team – de voltigepaarden in een grote cirkel, zodat er een harmonisch samenspel ontstaat tussen paard en mens.

Verplichte oefeningen en Kür

Voltigepaarden worden zowel ingezet bij solo-, dubbel- of zelfs groepsvoltigeren. Tijdens de verplichte oefeningen en de Kür worden, net als bij solo proeven, naast een technisch programma ook ingestudeerde choreografieën gepresenteerd in een vloeiende reeks bewegingen op muziek. De verplichte oefeningen binnen de voltigesport dicteren standaardfiguren en dienen te variëren afhankelijk van de prestatieklasse. Bij de Kür worden verplichte oefeningen gecombineerd met dynamische figuren zoals bijvoorbeeld de schroef of springen.

Oorsprong van voltigeren

De historie van voltige grijpt terug naar de klassieke oudheid. Toen werd voltigeren voornamelijk gebruikt bij de militaire opleiding van soldaten. Als moderne paardensport heeft voltigeren een vaste plek sinds de 50er jaren. Sinds 1963 worden regelmatig Duitse en Nederlandse kampioenschappen gehouden en sinds de jaren ‘80 ook internationale wedstrijden.

Related Posts

No Content Available
Next Post