Veelzijdigheidsrijden

De meerkamp in de paardensport

Zoals de naam al doet vermoeden, moeten de ruiters en hun paarden bij veelzijdigheidsrijden zeer veelzijdig zijn. De koppels zijn de triatleten van de paardensport, aangezien er met dressuur, springen en de legendarische crosscountry drie wedstrijden op het programma staan. Zowel in de bak als op het parcours op de baan, maar ook in de vrije cross-country moet er aan hoge eisen worden voldaan. Alles draait om veel wederzijds vertrouwen – ook wel een reden waarom veelzijdigheid de „kroon van de ruiterij“ wordt genoemd. Bij veelzijdigheidsrijden ronden alle koppels drie even zwaar tellende deelproeven af waarbij het gaat om de klassieke disciplines van de hippische sport. Eerst staat er de dressuurproef op het programma. Daarna volgt de cross-country over een cross-countrybaan met natuurlijke hindernissen, die binnen een bepaalde tijd afgelegd moet worden. Onder dezelfde voorwaarden vindt het parcoursspringen plaats. Degene met de minste strafpunten op naam zal zegevieren.

Oorsprong

De veelzijdigheid vindt zijn oorsprong in militaire cross-country ritten van rond de eeuwwisseling, waaruit geleidelijk aan de cross-country proeven en later de veelzijdigheidsproeven zich ontwikkelden. Vroeger noemde men de discipline „Military“, waarbij het tegenwoordig officieel als „Councours compleet“ omschreven wordt. Sinds 19I2 is het veelzijdigheidsrijden een officiële discipline bij de Olympische Spelen.

Typische rassen

Het Veelzijdigheidspaard moet over bepaalde sterke punten beschikken en aan zekere voorwaarden voldon will het succesvol zijn in de veelzijdigheidssport. Het paard moet betrouwbaar zijn, bereid zijn te presteren en atletisch genieg voor de cross-country proeven. Toch moet het ook enigszins voorzichtig zijn in verband met de springproeven. Daarnaast moet een veelzijdigheidspaard zich in de dresuurbak kunnen concentreren en niet snel afgeleid raken. Veel warmbloeden met een hoog percentage Volbloed, en volledige Volbloeden hebben zich bij deze discipline reeds bewezen. Typische rassen zijn onder andere de Trakehner, de Holsteiner of de Irish Sport Horse.

Vielseitigkeitspferde

Fotos: schemmi / tutto62 / pixelio.de

Related Posts

No Content Available
Next Post