Springen in de paardensport

Het parcours

Hoge hindernissen en vurige sprongen – het springen wordt niet voor niets beschouwd als de koningsdiscipline binnen de paardensport, want de spectaculaire parcours inspireren niet alleen paardenkenners. De discipline omvat het zo snel mogelijk bedwingen van meerdere, in volgorde vastgelegde hindernissen in de vorm van steil- en hoogspringen, maar ook terreinobstakels zoals grachten.

Naast solosprongen kunnen ook combinaties van dubbele of drievoudige hindernissen voorkomen. Paard en ruiter strijden als koppel tegen de tijd en krijgen tijdstrafpunten voor afwerpen bij hindernissen.

Bovendien is springen van belang als basisopleiding, want door het trainen van sprongen worden ook sportpaarden uit andere discplines uitgedaagd in hun evenwicht en behendigheid.

Oorsprong van het springen

Als onafhankelijke discipline gaat het springen terug naar hoog-en verspringwedstrijden op het terrein in de 19e eeuw. Het werd steeds populairder door de rijtechniek van de Italiaan Caprilli, die een revolutie teweegbracht binnen het sinds 1912 Olympische springen met zijn verlichte zit, die nu nog steeds wordt uitgevoerd.

Vandaag de dag is het springen – naast het dressuurrijden – de meest populaire discipline binnen de paardrijsport.

Zo vormen verschillende internationale toernooien niet alleen een publieksmagneet voor mensen met interesse in het springen, maar vaak zijn het ook sociale evenementen.

Related Posts

Next Post