Recreatief rijden

Een populaire hobby met paarden

Reacreatief rijden omvat alles ruiteractiviteiten die draaien om het plezier in de omgang met paarden en draaien niet om het behalen van een hoog nivau in de paardensport. Het staat volledig los van doelgerichte trainingen en deelname van wedstrijden in verschillende disciplines, het is puur een hobby waarbij het plezier in paardrijden centraal staat.

Recreatie paarden worden daarom vaak gebruikt voor buitnritte in de vrije natuur. Natuurlijk zijn er ook ruiters die met hun paard eenvoudige oefeningen in de manege of op de baan uitvoeren, zonder daarbij voor een specifiek doel te trainen. Desondanks is er geen vaststaande definitie voor het begrip recreatief paardrijden, waardoor breedtesport hier vaak ook onder valt. In dit geval omvat het rijden ook deelname aan kleinere toernooien. Vaak zijn het toernooien in de regio. Hierbij wordt er deelgenomen aan kleine toernooien met de meest uiteenlopende niveaus.

Recreatief rijden wordt door iedere leeftijd en opleidingsniveau als hobby beoefend. Kleine kinderen rijden al pony en ook bij senioren valt het paardrijden in goede aarde. De recreatiepaarden worden daarbij zelf gehouden of bij een manege ondergebracht.

Het paard als partner

Ruiters zoeken hun partner in recreatief rijden vaak niet uit op basis van bepaalde prestatie gerichte criteria, maar hechten veel meer waarde aan de karaktereigenschappen. Ze zoekem voor hun buitenritten een paard met een stabiel karakter, die een goed gefundeerde opleiding tot rijpaard heeft doorlopen. Hierdoor is ieder ras geschikt voor de inzet als recreatief rijpaard.

Freizeitpferde

Fotos: Dirk Schelpe / pixelio.de

Related Posts

No Content Available
Next Post