Dressuurrijden

Dressuurrijden – De basis van de rijopleiding en perfecte paardrijkunst

Ruiter en paard als harmonisch paar, dat samen als het ware door het vierkant danst – met dit hoge niveau aan rijkunst is de hogeschool dressuur bereikt. Nog ver verwijderd van zulke prestaties vormt de dressuur de voorwaarde voor elke vorm van paardrij activiteit. De dressuur is de basis van de opleiding voor de paardrijsport. Door de dressuurachtige oefeninen leert het paard om volgzaam te reageren op aanwijzingen van de ruiter. Daarom dient deze discipline in de zin van de klassieke paardenopleiding ertoe om de natuurlijke aanleg van de paarden te verfijnen en de bewegingen te trainen door gymastische oefeningen. Tegelijkertijd dient een bewustwording voor aanwijzingen en commando’s te worden ontwikkeld, om het paard berijdbaar te maken en om het verschillende oefeningen te laten uitvoeren.

Van origine draagt de gymnastiek bij aan het gezond houden van de dressuurpaarden en blijven de oefeningen zinvol bij het paardrijden. De dressuuropleiding vindt plaats aan de hand van opschaling (Skala). Hierbij zijn loslaten, rechtrichten, verzamelen en aanleunen doorslaggevend, net als takt en schwung.

De oorsprong

In sportief opzicht heeft de dressuur zich ontwikkeld vanuit de paardrijtaken en proeven van de cavalleriepaarden. De opleidingsprincipes zijn afkomstig van de cavallerieschool Hannover en werden in 1912 voor het eerst gedocumenteerd. In hetzelfde jaar nog waren dressuurpaarden voor het eerst vertegenwoordigd bij de Olympischen Spelen.

Related Posts

Next Post