Cutting

Cutting – Van dagelijkse werkzaamheden tot topsport

Cutting ist een vee-discpline binnen de Western paardensport. Zoals zo’n beetje alle disciplines binnen het Westernrijden, is ook cutting ontstaan vanuit oude manieren van werken. Zo behoorde, en behoort vandaag de dag nog, het werken met vee tot de dagelijkse werkzaamheden van cowboys. De paarden mogen bij hun werk met runderen natuurlijk geen angst voor deze dieren tonen. Bovendien zijn de paarden uitgerust met een zogeheten „cow sense“, die ze instinctief drijft naar werken met vee. De cow sense is aangeboren, maar kan door effectieve training, onder andere aan de cuttingmachine, verder worden ontwikkeld.

Westernpaarden met cow sense

Cowboys in de klassieke zin van het woord vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten, daarom worden voor deze discpline ook hoofdzakelijk Amerikaanse rassen ingezet. Het meest vertegenwoordigd is het American Quarter Horse, maar American Paint Horses, Appaloosa of andere Westernrassen komen ook voor. Deze rassen hebben de „cow sense“ en zijn daarmee perfect geschikt voor de inzet als cutting paard.

De cow sense is zeer belangrijk, aangezien dit instinct het dagelijkse werk van cowboys een stuk makkelijker maakt. Zo kunnen cowboys zich op de volledige kudde focussen, terwijl het paard zelfstandig met een kudde of met geselecteerde paarden werkt. Een kenmerk hierbij is ook dat paarden heel snel kunnen herkennen welk rund hierbij een rol speelt. Vanuit deze bijzondere eigenschap heeft cutting zich ontwikkeld als een sport, waarbij ruiters het talent van hun paard kunnen demonstreren.

Wat zijn de kenmerken van de cutting discipline?

Tijdens de shows gaat een ruitercombinatie een kudde met runderen in en scheidt één rund van de kudde af. Zo ontstond de naam cutting (van het Engelse ‚to cut‘). Voorkomen moet worden dat het rund terugkeert naar de kudde. De ruiter heeft tweeënhalve minuut per rund om de vaardigheden van zijn paard te demonstreren. Zodra bepaald is welk rund de kudde uit moet werkt het paard grotendeels zelfstandig en zonder einige zichtbare invloed van de ruiter.

Het team, dat het examen rijdt, word ondersteund door een team dat eigenlijk uit concurrenten bestaat. Dit maakt de sport bijzonder teamgeoriënteerd, waarbij de concurrent slechts deels als zodanig wordt beschouwd. Het werk van de twee „cornermen“ of „herdholder“ en de twee „turnbackmen“ wordt echter niet beoordeeld. Zij dienen slechts ter ondersteuning, mocht een rund willen losbreken. De NCHA – National Cutting Horse Association is de grootste vereniging voor cutting ruiters en paarden.

Related Posts

No Content Available
Next Post