Al sinds meerdere jaren is de Barock-Show- Cup een vast bestanddeel en een van de highlights op de beurs Pferd & Jagd. Dit jaar gaat deze populaire wedstrijd in de volgend ronde. Wij hebben dit event als aanleiding genomen om een paar typische elementen van de discipline barok iets nauwkeuriger onder de loep te nemen. En niet vergeten: Tot 30 september kunnen jullie voor de Barok-Show-Cup 2016 solliciteren! Meer informatie ertoe vinden jullie onder deze artikel.
Geschiedenis van het barok rijden
De barokke rijkunst stamt, hoe het de naam al zegt, uit de tijdperk barok (ca. 1575 – 1770) af. In deze tijd dienden paarden niet meer als werk- en draagdieren, maar worden steeds meer als kunstobject gezien. Paardrijden heeft niet alleen meer de praktische aspecten gehad en die uit de gevecht opleiding ontsprongen figuren van het paard zijn perfectioneert worden. Heden kennen wij zij als de typische elementen van de hoge dressuur.
De barokke opleiding duurde vroeger tussen vijf tot zeven jaren; duidelijk langer als die duur van een opleiding heden. Want, ook als men het niet echt wil geloven, paarden zijn vroeger veel ouder geworden dan heden – ondanks oorlogen, ziektes en slechte houding – en medicijnkennis. Het samenspeel tussen paard en rijder en de gewenste vrijwilligheid van het paard, graag met mensen samen te willen werken, was en is in de barokke rijkunst erg belangrijk. Dat wordt bij de complexe figuren heel duidelijk.
Lessen van den barokke rijkunst
Naast de grondgangen stap, draf en galop zijn tot heden de lessen in de barokke rijkunst bijna onveranderd. Bij de lessen wordt onderscheiden tussen de school op de grond en de school over de grond.
“De school op de grond”
Zijwaarts gangen
Men onderscheid de zijwaarts gangen in „met de bewegingsrichting gebogen (Travers en Renvers) en “tegen de bewegingsrichting gebogen” (schouder binnenwaarts). Alle zijgangen kunnen zowel in de stap, draf maar ook in het galop worden gereden.
Bij het schouder binnenwaarts beweegt het paard op een rechte lijn, maar buigt zijn voorbenen naar binnen. De voorbenen zullen een spoor verder binnen lopen als de achterbenen (drie hoefsporen) of twee sporen verder binnen (vier hoefsporen).
Travers en Renvers onderscheiden zich in de uitvoering. Bij de travers zijn de achterbenen naar binnen gebogen, bij de renvers naar buiten.
De travers stelt een rijbaanfiguur in zijwaarts gangen daar. Zij verbindt het schouder binnenwaarts aan het begin van de traversverschuiving door de diagonale en de renvers bij het aankomen aan de nieuwe kant met het aansluitend verzetten in de schouder binnenwaarts.
Piaffe
Bij de piaffe wordt het natuurlijk gedrag van paarden tijdens onrust of opwinding verbeeld, de “draf ter plekke”. De piaffe is de hoogste vorm van de verzameling op de grond. De beweging wordt zo sterk verzamelt, dat geen of alleen nog een minimale voorwaartsbeweging te zien is.
Passage
De passage is een zeer gecadanceerde draf die met hogere, meer zwevende fasen uitgevoerd wordt – daardoor ontstaat de indruk van het zweven, oftewel de eigenlijke zwevend fase, dus de tijd in welke alle vier hoeven zonder contact met de grond zijn, is eigenlijk sterk verkort. Bij een ideale passage worden de onderarmen bijna horizontaal opgekrikt, de achterbenen stappen meer onder het lichaam en de voorwaartsbeweging is gering.
“De school over de grond”
Pirouette
Een pirouette is een 390 graad – wending op de achterbenen. De achterbenen blijven staan, resp. beschrijven een zeer kleine cirkel. De binnen hoef wordt hierbij duidelijk van de grond opgenomen. Een pirouette wordt in een hoge verzameling gereden en het paard is in de draairichting gedraaid en gebogen. Er bestaan zowel stap- als ook galoppirouetten.
Passade
De passade is een richtingsverandering in de galop, waarbij de diameter drie stappen of minder bedragen. De voor- en achterbenen van het paard zullen de spoor tegelijkertijd bereiken.
Levade/Pesade
Bij de levade gaat het paard zijn hele gewicht compleet op zijn achterbenen opnemen, het stijgt. De achterbenen zullen echter gebogen zijn en de romp moet in een hoek van minder dan 45 graden zijn. Ook moeten de voorbenen worden aangetrokken. Als de hoek groter is, spreekt men van een pesade.
Capriool
De capriool wordt vaak als “bokkensprong ter plekke” genoemd- dat komt niet van ongeveer. De name capriool stamt af van het Italiaanse woord “capriole”, wat bokkensprong betekend. Het paard springt bij een capriool met alle vier benen in de lucht, zo hoog dat het aan de hoogste punt met zijn achterbenen kan slaan en daarna weer veilig op de grond beland.
Het bestaan nog heel veel andere lessen, welke deels de basis zijn voor de net beschrevene elementen. Bijvoorbeeld de ballotade, waar het paard net als bij de capriool in de lucht springt, maar niet naar achter gaat slaan.
Je bent barokruiter? Solliciteer nu voor de barok-show-cup!
Nog tot 30 september kun je solliciteren voor de populaire competitie op de beurs “Pferd & Jagd”. Gezocht wordt de barokke optrede, welke in de show-arena “Manege Baroque” de meeste emotie veroorzaakt.
- Het maakt niet uit of je gereden, aan de lange teugel of in de vrije dressuur iets wil vertonen, ook of je met jou Andalusiër, Fries of met jou Shetlander komt maakt ook niets uit.
- Jullie prestatie zal niet langer dan 5 minuten duren en fundamentele elementen, zoals de piaffe of passage inhoud.
- In de jury zitten onder ander Richard Hinrichs, president van het Bundesverbandes für klassisch-barocke Reiterei Deutschland e.V. en beschermheer van het barok-show-cup.
- Beoordeeld wordt in de A-Cijfer van de moeilijkheid van de uitrusting. In de B-cijfer wordt de gehele optrede, de idee, de muziekkeuze alsook de harmonie tussen mens en paard beoordeelt.
De Barock-Show-Cup vindt plaats op 10 december in de grote show-arena van Pferd & Jagd. Het prijsgeld bevat in totaal €1000.
Tot 30 september kunnen geïnteresseerde ruiter met een dvd of een internet-link (bijv. YouTube) solliciteren. Uit alle aanmeldingen maakt de vakjury een keuze. De vijf nomineerde top-barokruiter gaan dan in de show- arena optreden.
Sollicitatie aan:
Fachausstellung Heckman GmbH
Sandra Busse
Messegelände, Europaallee/ Bürohaus 7
30521 Hannover
E-Mail: events@fh.messe.de