Soms zie je door de bomen het bos niet meer en helemaal bij een grote investering zoals een paard wil je zeker zijn dat je er alles aan hebt gedaan om de juiste keuze te maken. Er worden alleen in Nederland al duizenden paarden aangeboden waarbij ik ervan overtuigd ben dat er voor iedereen het perfecte paard te koop staat, je moet alleen weten waar je moet zoeken. Daarom in deze blog, tien tips voor het aanschaffen van een paard.
Tip 1: Weet wat je zoekt
Ik start meteen met een hele belangrijke tip, namelijk dat je vooraf al duidelijk moet hebben wat je zoekt in een paard. Maak een lijstje met eigenschappen die je aanstaande paard per se moet hebben, maar ook een lijstje met kenmerken die het paard absoluut niet mag bezitten. Eigenschappen die je het liefste wel zou zien, maar niet een echte must zijn, moeten ook vooraf duidelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leeftijd, het geslacht en het opleidingsniveau.
Tip 2: Wat wil je met het paard gaan doen
Voordat de zoektocht naar een paard kan beginnen, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je plannen zijn met het paard. Wanneer je dressuurambities hebt, stel je hele andere eisen aan je paard dan wanneer je alleen recreatief met het paard aan de slag wilt. Rastypische kenmerken kunnen hierbij van belang zijn, zo zal een 1.60m parcours voor de meeste Tinkers te hoog gegrepen zijn.
Tip 3: Wat is het maximale budget
Om te voorkomen dat je straks verliefd wordt op dat perfecte paard met een prijskaartje van 50.000 euro, is het handig om vooraf het maximale budget vast te stellen. In de zoektocht naar een paard kun je vaak iets hoger inzetten dan het maximum, aangezien in de meeste gevallen er nog wel het een en ander te handelen valt. Door te filteren op prijs, weet je zeker dat je oog nooit zou vallen op het paard met de te hoge aanschafprijs.
Tip 4: Beperk de zoektocht niet te veel
Soms kan je droompaard net te koop staan bij de handelaar op de hoek, echter in de meeste gevallen zal je toch wat verder moeten zoeken. Dit betekent niet dat je door heel Nederland hoeft te zoeken, maar probeer je niet te veel te beperken door factoren zoals afstand. Het zou toch zonde zijn als het perfecte paard voor jou net buiten je zoekregio valt. Je zou bijvoorbeeld ook in de eerste selectieprocedure niet naar de afstand kunnen kijken, maar dit later pas meenemen in de uiteindelijke beslissing. Helemaal in deze tijd, waar op internet van alles te vinden, is het makkelijker dan ooit om verder te kijken dan alleen de eigen regio.
Tip 5: Bekijk meerdere paarden
Probeer altijd meerdere paarden te bekijken, voordat je uiteindelijk de knoop doorhakt. Helemaal wanneer je je eerste eigen paard gaat kopen, kan het heel verleidelijk zijn om meteen het eerste paard dat je gaat bekijken te willen kopen. Echter is het waarschijnlijk verstandiger om meerdere te bekijken en te berijden voordat de keuze gemaakt wordt. Wellicht merk je pas na het rijden van een ander paard, dat de eerste iets mist dat je toch wel belangrijk vindt.
Tip 6: Rij het paard zoals je deze thuis zou rijden
Wanneer je dan de keuze hebt gemaakt om een paard te bekijken, zorg dan dat je de situatie zo veel mogelijk zo houdt als dat hij thuis zou zijn. Het kan prettig zijn om een paard voor te laten rijden zodat je alvast de potentie goed kunt zien, maar bedenk hierbij wel dat als het paard eenmaal van jou is, jij er ook als eerste op moet. Denk hierbij ook aan de optoming, een Z geklasseerd paard die heel prettig op stang en trens te rijden is, hoeft dat niet op alleen een trens ook te zijn. Wanneer je niet het niveau hebt om het paard op concours met stang en trens uit te brengen, rij hem dan ook bij de testrit(ten) zonder stang. Probeer het paard daarnaast vaker dan 1 keer te rijden voordat je tot de koop overgaat.
Tip 7: Zorg dat het paard bij jou past
Het is heel belangrijk dat het paard dat je uiteindelijk koopt ook daadwerkelijk bij jou past. Koop niet een Z geklasseerd paard omdat je denkt dat jij dat dan ook makkelijk met dat paard zou kunnen halen. Weet van jezelf waar je sterke en zwakke punten liggen en probeer hier een paard op uit te zoeken. Wanneer je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je gauw bang wordt, past een sensibel, onzeker paard wellicht niet bij jou.
Tip 8: Probeer het paard uit
Een paard in de eigen omgeving kan je het gevoel geven dat het een heel zeker en ontspannen paard is, terwijl dat op ander terrein helemaal niet zo hoeft te zijn. Probeer bij de verkopende partij te onderhandelen dat het paard een week getest mag worden. Wanneer je van plan bent recreatief met het paard buitenritten te rijden, neem deze dan in de proefweek mee naar buiten. Voor het wedstrijdpaard is het van belang dat deze op ander terrein ook nog hanteerbaar is. Probeer voor jezelf te bedenken wat je plannen zijn met het paard, en probeer dit zo veel mogelijk in de testweek uit.
Tip 9: Laat het paard keuren
De aanschaf van een paard is vaak geen goedkoop geintje, en daarom is het belangrijk om het paard te laten keuren voordat je tot aanschaf overgaat. Afhankelijk van het aankoopbedrag hoeft dit niet per definitie röntgenologisch te zijn, in de meeste gevallen volstaat klinisch. Laat dit bij voorkeur door een eigen, onafhankelijke dierenarts doen. Bij het totale aanschafbedrag van het paard vergeleken, kost een klinische keuring helemaal niet veel, maar het kan je in de toekomst wel veel geld besparen.
Tip 10: Je gevoel is het allerbelangrijkste
Als laatste nog een hele belangrijke tip, namelijk ga op je gevoel af. Soms heb je nog zo goed voorbereid, maar word je op slag verliefd op een paard die in eerste instantie helemaal niet aan je eisen lijkt te voldoen. Gevoel is een heel belangrijk iets bij de aanschaf van een paard, omdat het niet alleen een investering is, maar vooral ook een maatje voor het leven. Wanneer je gevoel bij een paard zegt dat dit je droompaard is, is dit meestal ook het gevval. Luister altijd naar je hart!