c
E

Paarden: Passie die meer is dan alleen een huisdier en een boerderijdier

Of het nu gaat om een pony of een groot paard, een zwaar koudbloedig of een sportieve rij partner, paarden zijn wereldwijd wijd verspreid in tal van rassen. Zonder twijfel is er nauwelijks een land waar paarden geen rol spelen, of het nu voor het rijden is of als voortbewegings- en transport paarden. Vroeger werden paarden vooral gebruikt als last- en trekdieren, maar vandaag is het hobby rijden populair.



Profiel
  • Subklasse

    Hogere zoogdieren (Eutheria)

  • Superieurheid

    Laurasiatheria

  • Ordening

    Onevenhoevigen (Perissodactyla)

  • Familie

    Paarden (Equidae)

  • Genres

    Paarden(Equus)

  • Especie

    Huispaard

  • Wetenschappelijke naam

    Equus ferus caballus

De verspreiding van paarden

Het geslacht van de paarden wordt wetenschappelijk Equus genoemd en omvat naast ezels en zebra's vooral het huisdier paard, dat wereldwijd als rij- en lastdier wordt verspreid in de loop van diverse fokvormen. Van de pony tot het grote paard zijn vandaag de dag talrijke rassen bekend, waarvan de meeste in de paardensport worden gebruikt.. De verspreiding van de oorspronkelijke, wilde vormen van de paardensport is daarentegen in de loop van de millennia duidelijk afgenomen. Zo zijn de wilde paarden zowel op het Amerikaanse continent als in West-Europa zo'n 10.000 jaar geleden uitgestorven.

De laatste wilde paarden waren tarpanen, die tot in de 19e eeuw in Oost-Europa leefden. Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar wilde populaties van het gedomesticeerde paard, voornamelijk in Australië en de VS. Ook al spreekt men in de volksmond van wilde paarden, het is wetenschappelijk correct om te verwijzen naar verwilderde huispaarden, zoals de Amerikaanse mustangs, of naar semi-wilde levende rassen. Het favoriete leefgebied is in de loop van de millennia echter nauwelijks veranderd, omdat paarden van nature de voorkeur geven aan open terrein zoals savannes en steppen of zelfs woestijnachtige gebieden. Daarom voelen paarden zich over het algemeen comfortabeler in de open weide dan in de stal, vooral omdat ze van nature op het leven in de open lucht gericht zijn.

Huidige advertenties voor paarden

Paarden en hun levenswijze - van sociaal gedrag tot voedsel

Paarden zijn van nature kuddedieren, leven in een groep en moeten de mogelijkheid hebben om sociale contacten te leggen met soortgenoten .Ze communiceren met elkaar door middel van een kenmerkende lichaamstaal en soms ook door middel van geluiden. Vooral de stand van de oren geeft duidelijke aanwijzingen voor het gedrag en de sensatie van de paarden. Als de oorschelpen, die in alle richtingen beweeglijk zijn, afwisselend heen en weer worden bewogen, duidt dit bijvoorbeeld op verhoogde nieuwsgierigheid en aandacht. Bij vermoeidheid, ongemak, ontspanning of als teken van onderwerping hangen de oren slap. Als het paard zich echter bedreigd voelt, zet het zijn oren naar het hoofd.

Met betrekking tot sociaal gedrag is de vorming van groepen bijzonder opmerkelijk, aangezien paarden in groepen van ongeveer vijf tot 35 dieren worden aangetroffen. Deze bestaan uit meerdere merries en veulens en worden geleid door een hengst of, in het geval van grotere eenheden, ook door meerdere hengsten die hun kudde bewaken en beschermen tegen roofdieren. De vastgestelde rangorde wordt opnieuw geregeld, vooral wanneer de dieren de kudde binnenkomen of verlaten. Vervolgens worden lichaamssignalen zoals dreigende gebaren of zelfs schoppen en bijten gebruikt om de positie binnen de groep te verdedigen en de rangschikking te verduidelijken. Terwijl merries meestal in een groep blijven, gebeurt het vaak dat jonge hengsten door de sterkste hengst worden weggejaagd en een nieuwe vereniging van jonge dieren vormen.

Het is ook mogelijk voor merries om een kudde te verlaten en zich bij een nieuwe groep of een andere hengst aan te sluiten. Als gevolg daarvan kan het sociale gedrag variëren. Typisch voor alle dieren is echter het kenmerk dat paarden vluchtdieren zijn en instinctief gevaar willen afwenden door snel te vluchten. Zoals veel hoefdieren hebben ze de neiging om te vluchten wanneer ze bedreigd worden, vooral omdat hun lichaamsbouw hen voorziet van alle basisvereisten voor snel rennen. Als ontsnappen niet mogelijk is en paarden zich in het nauw gedreven voelen, kunnen ze soms agressief gedrag vertonen, bijten of schoppen met hun hoeven. Schoppen door de sterk gespierde achterpoten kan tot pijnlijke verwondingen leiden.

Paarden zijn van nature herbivoren en geven vooral de voorkeur aan grassen, maar ook aan zachte plantaardige bladeren of takken. De begrazing speelt daarom een bijzondere rol in de voedselinname . Daarnaast worden paarden vaak gevoerd met hooi, haver en stro en kant-en-klaar voer. Het is ook belangrijk om voldoende vers drinkwater te voorzien, waarvan de hoeveelheid varieert afhankelijk van het gewicht van het paard, het voer en de weersomstandigheden. Een paard kan tot 60 liter water per dag drinken of, in het geval van groenvoer, slechts één of twee liter per dag. Overigens kunnen de meeste paarden het langer zonder water stellen, maar dan compenseren ze hun behoefte in de kortst mogelijke tijd door hun waterinname te verhogen. Het gezegde "drinken als een paard" is niet toevallig.


Uiterlijke kenmerken van het paard

Afhankelijk van het ras varieert de grootte van het paard. Terwijl miniatuur pony's een minimale schofthoogte van 40 centimeter bereiken, kunnen de massieve Shire Horses een hoogte bereiken van maximaal 2,20 meter . Ook het lichaamsgewicht varieert sterk afhankelijk van het ras. Zo weegt het ponyras Falabella bijvoorbeeld maar ongeveer 90 kilo. Shire Horses, daarentegen, kan meer dan een ton wegen. Ongeacht het ras zijn paarden volgroeid op een leeftijd van ongeveer zeven jaar en bereiken ze meestal een leeftijd van 25 tot 30 jaar. Vooral pony's kunnen echter ook een beduidend hogere leeftijd bereiken, tot 50 jaar.

In principe is de leeftijd van een paard afhankelijk van het ras van het paard, maar ook van het gebruik en de omstandigheden van het houden van het paard. Mares worden tussen de 12e en 18e levensmaand geslachtsrijp en hengsten tussen de 12e en 20e maand. Als een merrie een veulen verwacht, draagt ze het ongeveer 330 dagen. Overigens zijn veulens niet alleen goed ontwikkeld bij de geboorte, want ze staan al een paar uur later op en beginnen te lopen, maar zijn ook relatief zwaar in vergelijking met andere jonge dieren. Ze bereiken ongeveer negen tot 13 procent van het gewicht van de moeder merrie.

Ook het uiterlijk van het paard kan qua bouw, vacht en kleur variëren, afhankelijk van het ras. De basiskleuren van de vacht zijn bruin, zwart, grijs, vos, grijs paard en vos. Er zijn ook aftekeningen mogelijk door verschillende vacht markeringen, vooral op de benen of het hoofd. De lichaamsbouw kan ook net zo verschillend zijn, want terwijl het koudbloedige lichaam een bijzonder sterke en zware bouw heeft, zijn warmbloeden duidelijk atletischer en wendbaarder.

Maar ook andere kenmerken van het lichaam zijn opmerkelijk, zoals het feit dat paarden tip-tot-teen wandelaars zijn en alleen op de middelste teen lopen. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat paarden een gereduceerd aantal tenen hebben en dus maar één functionele eigenschap hebben, namelijk de derde teen. Alle andere tenen zijn alleen aanwezig als terugtrekkende grijp benen. Bovendien hebben paarden een extreem groot gezichtsveld en kunnen ze bijna helemaal rondom zien, omdat hun ogen zich aan de zijkant van het hoofd bevinden. Ze vinden het moeilijk om onderscheid te maken tussen bruine, grijze en groene kleuren.

Uiterlijke kenmerken van het paard

Paarden en mensen - van de wilde paardensoort tot het moderne rij- en sportpaard

Paarden hebben een belangrijke rol gespeeld in de hele geschiedenis van de mensheid en werden in een vroeg stadium gedomesticeerd om ze te gebruiken als werk-, laad- en rijdier. Recente studies gaan ervan uit dat de eerste pogingen tot domesticatie terug te voeren zijn op het 3e millennium voor Christus. In de loop van de geschiedenis werden paarden voor het eerst gebruikt als trekdieren en lastdieren en werden ze gebruikt voor zowel het vervoer van zware goederen als voor het trekken van karren, landbouwwerktuigen en koetsen. Of het nu een muilezel voor de ploeg was of een pony als kuil paard voor de mijnwagen in de dagbouw, paarden werden vaak gebruikt om ladingen te vervoeren en waren vaak onmisbaar in de landbouw. Vooral de massieve koudbloedigheid was zeer geschikt voor het trekken van karren. Lichtere paarden van het warmbloedige type werden daarentegen ook gebruikt voor het rijden en genoten een toenemende populariteit aan de Europese aristocratische hoven, vooral sinds de Middeleeuwen. Hun populariteit kwam niet in de laatste plaats tot uiting in de jacht met paarden en in de maneges van het hof.

Maar ook het gebruik als oorlogspaard was sinds de Middeleeuwen gebruikelijk, eerst als draagpaard voor ridders en later voor het trekken van transportwagens en kanonnen. Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen legerpaarden op het slagveld aangetroffen. Niet te vergeten is het gebruik voor het spoorvervoer in de 19e eeuw, toen werkpaarden vaak werden ingezet voor het trekken van trams, treinen en paarden bussen. Al snel maakten de elektrische treinstellen en de stoomlocomotief het gebruik van paarden echter overbodig. En ook in de landbouw waren de krachtige koudbloedige paarden en co. door de motorisering niet meer nodig, zodat er ook om deze reden een toenemende verandering van werkpaarden naar rijpaarden plaatsvond. Tegenwoordig worden paarden bijna uitsluitend als vrijetijds- en sportpaarden gehouden en worden ze getraind in een breed scala aan disciplines, van hobby rijden tot professionele toernooi sport. Naast het rijden in de loop van dressuur, springen en co. is het rijden met paarden en gewelf ook wereldwijd wijd verbreid. Daarnaast worden paarden ook in derdewereldlanden gebruikt als transportmiddel of transportpaard.


Van de pony tot het koudbloedige paard - de verschillende soorten paarden

De paarden kunnen wat betreft hun grootte worden onderverdeeld in pony's of kleine paarden en grote paarden. Een stokmaat van 148 centimeter is bepalend voor de differentiatie, die ook dient om kleine en grote paarden in wedstrijden in te delen. Met betrekking tot het temperament en de kenmerken van de paarden worden echter de termen warm, volbloed en koud bloed gebruikt. Alle paardenrassen worden dus koudbloedige paarden genoemd, die een vrij rustige instelling hebben, evenals een zwaar lichaamsgewicht en bijbehorende trekkracht. Het koudbloedige paard is qua uiterlijk een uitstekend trekpaard en werd daarom vooral in de landbouw gebruikt, vooral omdat het vandaag nog steeds gewaardeerd wordt om zijn hoge uithoudingsvermogen, goedaardigheid en uitgesproken prestatievermogen.

Omdat koudbloedige paarden door hun zware bouw niet de benodigde snelheid van een rijpaard hebben, worden ze tegenwoordig vooral gebruikt als familie-, vrijetijds- en koetspaarden. Veel lichter en tegelijkertijd eleganter van uiterlijk is echter het warmbloed, waarvan de fokkerij in Europa al sinds de 18e en 19e eeuw bestaat. Door het kruisen van Arabische en Spaanse paarden werd een sneller en lichter type paard bereikt, dat tussen het volbloed en het koudbloed staat. Warmbloeden worden vaak gefokt met een open stamboek om flexibele kruisingen van andere rassen en dus verbeteringen in bepaalde kenmerken mogelijk te maken, en zijn zeer succesvol in de internationale springsport. Vooral Warmbloods uit de Duitse fokkerij zoals de Hannoveraan of de Trakehner domineren de evenementen in de professionele paardensport. Niet te vergeten zijn ook de volbloeden, waarvan de afstamming teruggaat tot de Arabische paarden en die vooral in de galopsport worden gebruikt. Dit type paard omvat officieel de rassen Volbloed Arabier, Anglo-Arabier en Engelse Volbloed.

Huidige advertenties voor pony’s

Paardenrassen

Of het nu gaat om pony's of grote paarden, koud- of warmbloedige paarden, koets- of rijpaarden, paarden kunnen worden onderverdeeld in verschillende types op basis van verschillende kenmerken. Ten slotte zijn de paardenrassen zeer divers. Van de volbloed Arabische, Hannoveraanse en Welsh pony's tot het Zweibrücker warmbloed is er een veelheid aan paarden die verschillen in grootte, exterieur, temperament en geschiktheid. Er zijn wereldwijd meer dan 200 verschillende paardenrassen bekend, waaronder zowel grote paardenrassen als ponyrassen met een stokmaat tot 148 centimeter. Elk ras wordt gekenmerkt door karakteristieke kenmerken, wordt vaak bijzonder intensief gefokt in een regionaal of nationaal fokgebied en is bijzonder geschikt voor een specifiek gebruiksgebied. Dus als je op zoek bent naar een rijpaard voor dressuur- of springsport, kijk je naar andere rassen dan wanneer je op zoek bent naar een krachtig koets- en werkpaard. Afhankelijk van het doel waarvoor het paard wordt gebruikt, zijn verschillende paardenrassen mogelijk.


De indeling van de paardenrassen naar type

De meer dan 200 paardenrassen kunnen worden onderverdeeld in vier verschillende soorten paarden op basis van hun temperament en geschiktheid: Pony, volbloed, kolf / volbloed, vol / warmbloed. Alle kleine paardenrassen die een maximale stokmaat van 148 centimeter bereiken, worden gegroepeerd onder de term pony's. In veel regio's van Europa zijn er pony's die uitstekend zijn aangepast aan de leefomstandigheden daar en die nog steeds intensief worden gefokt in deze oorspronkelijke fokgebieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Engelse ponyrassen of ook voor de Duitse rijpaarden. Met betrekking tot de grote paarden met een stokmaat van 148 centimeter en meer moeten allereerst de volbloeden worden genoemd, die afstammen van Arabische paarden. Ze worden beschouwd als de snelste paarden ter wereld, staan bekend om hun hoge uithoudingsvermogen en zijn speciaal gefokt voor galopraces. Bovendien hebben ze altijd een grote invloed gehad op de fokkerij van andere paardenrassen, omdat ze vaak gebruikt worden voor de fokkerij. Door kruisingen met volbloeden zijn in tal van andere rassen verhoogde prestaties of een hogere graad van adel bereikt.

Terwijl het Volbloed vaak de aandacht trekt door een nogal heet temperament, blijkt het Koudbloed een volledig tegenovergestelde paardensoort te zijn. Dit komt vooral tot uiting in het hoge lichaamsgewicht, de zeer sterke bouw en het kalmere temperament. Zware en robuuste paardenrassen worden beschreven als koudbloedige paarden, die worden gekenmerkt door goedaardigheid, een vriendelijke aard en hoge prestaties. Door hun gebrek aan snelheid en hun hoge gewicht tot een ton en meer zijn ze slechts beperkt geschikt om te rijden, maar ze zijn uitstekend geschikt als trekpaard en koetspaard. Helaas worden sommige paardenrassen die tot het koudbloedige ras behoren steeds meer bedreigd in hun bestaan, omdat ze niet meer als werkpaard worden gebruikt en rij- en sportpaarden nu een grotere populariteit genieten. De situatie is anders bij de warmbloedigen, die zich ergens tussen volbloed en koudbloed bevinden en waartoe de meeste paardenrassen behoren. Het warmbloedige paard is een sportief, middelgroot tot groot paard en domineert de internationale paardensport als geen ander type paard. Vooral in de dressuur- en springsport en in de eventing zijn paardenrassen die tot de warmbloedige rassen behoren altijd succesvol.


De beroemdste paardenrassen in één oogopslag

Met meer dan 200 paardenrassen is het vaak niet eenvoudig om de situatie bij te houden. Sommige zijn internationaal populair en wijdverspreid, terwijl andere paardenrassen slechts bij een zeer klein aantal mensen bekend zijn omdat ze slechts in een klein fokgebied worden gefokt of omdat hun voortbestaan in gevaar is. Als je een overzicht wilt krijgen van de verschillende paardenrassen, kun je het beste beginnen met de volbloed rassen. Officieel zijn er slechts drie verschillende paardenrassen, die terug te voeren zijn op Arabische paarden, de Volbloed Arabier, de Anglo-Arabier en de Engelse Volbloed. Bij het kijken naar de warmbloedige paardenrassen wordt daarentegen een beduidend hoger aantal onthuld. De beroemdste Duitse paardenrassen onder de warmbloedigen zijn Hannoveraans, het Duitse rijpaard, Westfalen, Oldenburg, Holstein, Mecklenburg en de Trakehner, die als bijzonder nobel wordt beschouwd. Maar ook de Nederlandse Friezen, de Quarter Horses uit Amerika, Andalusiërs of de Ierse Tinker zijn warmbloedige paardenrassen. Zelfs degenen die niet geïnteresseerd zijn in het rijden en houden van paarden hebben meestal al gehoord van deze rassen. Dit geldt zeker ook voor sommige koudbloedige paarden, hoewel er beduidend minder paardenrassen tot dit type behoren. Bekende rassen zijn Noriker, Belgen en de Franse Percherons, maar ook het Shire Horse en het Zwarte Woud, Sleeswijk of Nederlands Koudbloed. Niet te vergeten zijn ook de pony's, die zich presenteren met een verscheidenheid aan paardenrassen. Vooral de Engelse ponyrassen zoals de Shetland, Welsh, New Forest of Dartmoor pony vallen op. Populair en wijdverspreid zijn ook de Duitse rijpaarden, Haflinger en IJslandse, Noorse fjordenpaarden of Lewitzer.

Paardenrassen

Paardenrassen en hun verschillende geschiktheid

Afhankelijk van het type paard en zijn kenmerken zijn de paardenrassen geschikt voor verschillende toepassingen. Zo wordt bij het zoeken naar een sportief rijpaard rekening gehouden met totaal andere paardenrassen dan bij de keuze voor een rustig rijdend paard voor koetsritten of een klein familiepaard voor het nageslacht. Met betrekking tot de paardensport en de geschiktheid kan basisinformatie worden gegeven over welke paardenrassen bijzonder geschikt zijn voor welk type discipline. Voor het westernrijden worden bijvoorbeeld Quarter Horses, Appaloosas of Paint Horses bijzonder vaak gebruikt. In Europa worden Haflinger- en Freiberger-paarden ook vaak getraind voor het westernrijden.

De meest geschikte paardenrassen voor dressuur zijn onder andere Westfaals, Holstein, Hannoveraans, het Nederlandse Warmbloed KWPN of Oldenburg, terwijl Trakehners vooral in de eventing, maar als allrounders ook in de dressuur- en springsport worden ingezet. Engelse Volbloeden daarentegen zijn thuis op de galoprenbanen, omdat ze de nodige snelheid en uithoudingsvermogen brengen. Koudbloedige paardenrassen zijn door hun gewicht en trekkracht geschikt als rij- en rijpaard. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel in de paardensport, vooral omdat veel paarden in verschillende disciplines kunnen worden opgeleid als ze over het juiste talent beschikken. Ten slotte, maar niet in de laatste plaats, met betrekking tot de internationale showsport, kan worden gezien dat sommige paardenrassen beter geschikt zijn voor een bepaalde discipline dan andere vanwege hun natuurlijke aanleg.


Van Arabisch tot Holstein - paardenrassen worden vaak vernoemd naar hun broedgebied

Vooral bij Europese paardenrassen is één ding opvallend wat betreft hun naam - ze zijn vaak vernoemd naar hun fokkerijgebied. Of het nu gaat om pony's, koud- of warmbloedigen, bij veel rassen geeft de naam direct het oorspronkelijke belangrijkste broedgebied aan. Door de internationale populariteit van de paardensport met zijn veelzijdige disciplines zijn de meeste paardenrassen nu over de hele wereld verspreid, en toch wordt hun fokkerij nog steeds voornamelijk uitgevoerd in de regio die het ras zijn naam geeft. Zo worden Hannoveranen vooral gefokt in Nedersaksen, Holsteiner in Sleeswijk-Holstein en Oldenburgers in de regio rond de stad Nedersaksen. De namen van de ponyrassen geven meestal ook informatie over het broedgebied of hun oorspronkelijke oorsprong. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Highland Ponies, die afkomstig zijn uit de ruwe Schotse hooglanden, of met de Shetlandpony's, die oorspronkelijk afkomstig waren van de Shetland-eilanden en later naar het Britse vasteland werden geëxporteerd. Hetzelfde geldt overigens voor de koudbloedige paardenrassen. Bij deze rassen verwijst de naam vaak naar het type paard.


Bedreigde paardenrassen - vooral koudbloedige paarden worden bedreigd

Sommige paardenrassen zijn slechts licht verspreid en daardoor wordt hun voortbestaan in gevaar gebracht. Aangezien de paardenhouderij tegenwoordig meer dan ooit gericht is op rijpaarden, zijn het vooral de zware koudbloedige paarden, maar ook paarden die niet overeenkomen met het type sportpaard waarvan de populatie in sommige gevallen extreem is afgenomen. Een overzicht van de bedreigde rassen wordt gegeven door de Gesellschaft zur Erhaltung alter und gefährdeter Haustierrassen e.V. Volgens de Rode Lijst worden de Lehmkuhlener en Arenberg-Nordkirchner pony, de Dülmener en het Rottaler, Leutstettener, Senner en Alt-Württemberger paard als extreem bedreigd beschouwd. Ook het Rijn-Duitse, Zwarte Woud en Sleeswijk-Holsteinse kudbloedpaard en het zware warmbloed worden bedreigd.


De oorsprong van de verschillende paardenrassen

De talrijke paardenrassen die we vandaag de dag kennen, gaan terug naar oorspronkelijk wilde paardensoorten die door de mens werden gedomesticeerd. Getemde huispaarden zijn altijd al voor verschillende doeleinden gebruikt en zijn op verschillende manieren gefokt om te profiteren van hun prestaties. Vooral het gebruik als werkpaard was wijdverbreid, want zowel paarden als ezels bleken uitstekende last-, trek en transportdieren te zijn. Of het nu gaat om een werkpaard voor de ploeg, een pit pony onder de grond of een koets en een rijpaard, in de fokkerij werden verschillende kenmerken benadrukt, afhankelijk van het betreffende gebruiksgebied. Terwijl sommige eigenschappen werden bevorderd door kruisingen met andere soorten paarden, moesten andere op een gerichte manier worden onderdrukt. Zo ontwikkelden zich in de loop van de gewenste eigenschappen en gebruiksmogelijkheden van de paarden verschillende fokrichtingen, wat leidde tot de huidige bekende paardenrassen. Door bewust te fokken is er een duidelijke invloed geweest op de ontwikkeling van de verschillende rassen, vooral omdat de fokkerij zich in de loop der tijd steeds meer ging richten op rij- en sportpaarden.

De basis van de verschillende paardenrassen was echter ook gebaseerd op het feit dat de wilde paarden zich hadden aangepast aan de omstandigheden in hun natuurlijke omgeving. Zo ontwikkelden pony's die bijzonder sterk, zuinig en robuust waren zich in ongunstige klimatologische omstandigheden en in de kale landschappen van Engeland, terwijl de Arabieren hun lichaamsbouw aan het hete woestijnklimaat aanpasten. Op deze manier ontwikkelden zich geleidelijk verschillende soorten paarden, die zich kenmerkten door karakteristieke kenmerken op het gebied van interieur en lichaamsbouw. Door de fokkerij-inspanningen van de mens werden deze kenmerken verder ontwikkeld, tot aan de paardenrassen die vandaag de dag bekend zijn.


Wetenswaardigheden over paardenrassen

Met meer dan 200 paardenrassen verspreid over de hele wereld is er veel te weten, wat vaak wordt onderschat. Interessant zijn niet in de laatste plaats allerlei verslagen en buitengewone feiten, van het grootste tot het kleinste tot het oudste paardenras ter wereld. Het grootste ras is het Shire Horse, een Engels koudbloedig ras met een gemiddelde stokmaat van 178 centimeter. Individuele hengsten worden meer dan twee meter hoog en maken tegelijkertijd indruk met hun enorme massa en een lichaamsgewicht tot 1.200 kilogram. Het grootste paard aller tijden was ook een Shire Horse en bereikte een legendarische 2,19 meter. De Falabella, het kleinste paardenras ter wereld, presenteert zich als het tegenovergestelde. De minipony uit Argentinië groeit slechts tot 86 centimeter en is dus iets kleiner dan de mini-schetlandpony met een maximale hoogte van 87 centimeter. Het kleinste paard tot nu toe was een Falabella hengst met een stokmaat van slechts 35,5 centimeter.

Verrassend genoeg is het sterkste paardenras ter wereld ook te vinden onder de pony's, en niet een sterke koudbloedige, maar de Shetlandpony. Vergeleken met zijn lichaamsgewicht ontwikkelt hij een immense kracht. Shetlandpony's kunnen dus de helft van hun gewicht dragen en zelfs meer dan twee keer zoveel trekken. Zelfs een in België gefokte Brabanter kan dit niet, hoewel dit koudbloedige paard met een gewicht tot 1.400 kg het zwaarste paardenras ter wereld is. De edelste paarden daarentegen worden beschouwd als volbloed Arabieren, waarvan de oorsprong teruggaat tot de oude Arabische paarden uit de bedoeïenenfokkerij op het Arabisch Schiereiland. De raszuivere Arabier wordt vaak het oudste paardenras genoemd, oefent een onvergelijkbare fascinatie uit bij veel paardenliefhebbers en wordt als bijzonder waardevol beschouwd. Een paardenras van superlatieven is ook het Engelse volbloed, dat als bijzonder snel en krachtig wordt beschouwd. Deze speciaal voor de galopsport gefokte volbloeden zijn de snelste paarden ter wereld. Het enige wat ontbreekt is een blik op de verspreiding en de populatiegrootte van de paardenrassen, waarbij het American Quarter Horse op de voorgrond treedt. Aangezien er wereldwijd meer dan 4,6 miljoen paarden zijn geregistreerd, is het Quarter Horse qua aantal het grootste ras.


Regio's

A
dAlkmaar dAlmelo dAlmere dAlphenaandenRijn dAmersfoort dAmsterdam dAmsterdam1 dApeldoorn dAppingedam dArnheim dAssen

B
dBergenopZoom dBolsward dBreda dBussum

C
dCapelleaandenIJssel dCastricum dCulemborg

D
dDedemsvaart dDelft dDenHaag dDeventer dDoetinchem dDokkum dDordrecht dDrachten

E
dEcht dEindhoven dEmmeloord dEmmen dEnkhuizen dEnschede

F
dFraneker

G
dGorinchem dGorredijk dGouda dGroningen dGrouw

H
dHaarlem dHeemstede dHeerhugowaard dHeerlen dHelmond dHilversum dHoogeveen dHoogezand

I
dIJsselstein

J
dJoure

L
dLeeuwarden dLeiden dLelystad

M
dMaarssen dMaastricht

N
dNimwegen dNoordwijk

O
dOostburg dOosterhout

R
dRaalte dRoden dRoosendaal dRotterdam

S
dSchiedam ds-Hertogenbosch dSittard dSneek dSpijkenisse dStadskanaal

T
dTiel dTilburg

U
dUden dUtrecht

V
dValkenburg dVeenendaal dVeldhoven dVenlo dVenray

W
dWageningen dWeert dWijchen dWinterswijk

Y
dYerseke

Z
dZaanstad dZaltbommel dZeist dZevenaar dZierikzee dZoetermeer dZuidhorn dZutphen dZwolle

Wij staan voor je klaar

Fragezeichen
Contact & hulp
Heb je vragen over ehorses of een van onze diensten? Hier vind je onze hulp en ons contactformulier.
Telefon
Service Hotline
Ons serviceteam helpt je graag verder via
+31 20 808 5324
WhatsApp
+49 54 01 88 13 200
Ma t/m Do 9:00 - 17:00
Vrij 9:00 - 14:00
Pferd
Veiligheid bij aankoop van een paard
Om je te beschermen tegen dubieuze aanbiedingen, voeren wij advertentiecontroles uit.
i